TPOok!

 
avatar
   
Opinie

TPO checkt: is Volkskrant inderdaad een meelijwekkende courant?

Oud mediale desinformatie waarvoor u moet betalen, gratis door TPO gecheckt

Tags:

Dinsdag schreef Fatima Dakmar, desinformatiespecialist van de linkse haatcourant Volkskrant, in haar column dat “de Volkskrant een meelijwekkende courant is” en dat de eindredactie “al blij is met artikelen waarin minder dan twee fouten per zin staan”. TPO checkt vroeg zich af of dit wel allemaal geheel waarheidsgetrouw is en geen nepnieuws: is de Volkskrant inderdaad een meelijwekkende courant?

Laten we eerst even op ons gevoel afgaan. We weten allemaal dat de Volkskrant een linkse haatcourant is waarin met name de blanke heteroseksuele man die geen voorstander is van de multiculturele samenleving het vrijwel dagelijks moet ontgelden en waarin rancune en moralisme het vaker niet dan wel winnen van objectiviteit en journalistieke professionaliteit. Maar maakt dat een courant ook meelijwekkend?

Ombudsvrouwman

Wat schrijft de gezaghebbende Ombudsman (V) van de Volkskrant eigenlijk hierover? Okee, een hysterische journalistiek-activistische column uit 1972 waarin de Ombudsman (V) ruim 72 jaar na de oorlog dapper oproept tot ‘verzet’ (lol) is natuurlijk best meelijwekkend.

Aan de andere kant publiceert de Volkskrant ook foto’s van knappe blonde PVV-meisjes op de voorpagina en zorgt daarmee voor extra PVV-stemmen aankomende verkiezingen. Wie in de Nederlandse media werkt en openlijk uitkomt voor een PVV-stem moet wel verdomd veel ballen hebben, voor je het weet beland je op een dodenlijst van de ‘verbindende’ NPO. Dat de Volkskrant middels het publiceren van een aantrekkelijk aankomend PVV-Kamerlid op de voorpagina openlijk partij kiest voor deze politieke partij is beslist erg dapper en zeer zeker niet meelijwekkend.

Oplage 220.000

Nu de cijfers: hoe gaat het met de oplage van de Volkskrant? Toevallig zijn er net weer nieuwe cijfers gepubliceerd door oplagecijferfetisjist Piet Bakker (PvdA) en die cijfers liegen er niet om. Betaalde printoplage dagbladen daalt met 5%, zo chocoladeletterkopt de site Journalismelab.nl. Een landelijke oplagedaling van 5 procent is opzich al erg meelijwekkend, maar dat geldt voor alle couranten in Nederland, niet specifiek de Volkskrant.

Kijken we verder naar de cijfertjes van specifiek de Volkskrant dan zien we dat de dagelijkse oplage van deze courant zo rond de 220.000 exemplaren schommelt. Dat is 1,3 procent van de bevolking. 98,7 procent van de Nederlanders heeft dus géén Volkskrant-abonnement. Zelfs als je er vanuit gaat dat elke courant vier keer wordt gelezen (880.000 dagelijkse paar ogen) dan nog leest maar 5,2 procent van de Nederlandse bevolking deze courant, wat betekent dat 94,8 procent van de Nederlanders elke dag beslist geen Volkskrant leest.

Ten opzichte van vorig jaar is de printoplage zelfs licht gedaald (en de afgelopen 20 jaar dalen de oplages van alle couranten gestaag, dus ook die van de Volkskrant).

Conclusie

Een oplage hebben van slechts 220.000 exemplaren (1,3 procent van de bevolking), jaar in jaar uit in oplage dalen en toch maar blijven volhouden dat je heel wat voorstelt terwijl je columnisten vrijwel niets anders meer kunnen dan haten en framen is inderdaad behoorlijk meelijwekkend. De uitspraak dat de Volkskrant een ‘meelijwekkende courant’ is klopt dus volledig.

TPO CHECKT CONCLUDEERT: DEZE UITSPRAAK IS HELEMAAL WAAR.

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.