Opinie

Baas socialistische omroep lacht arbeiders recht in gezicht uit: ‘Sterrenelftal kost nou eenmaal geld’

03-01-2017 10:25

Het is volstrekt verdedigbaar dat Giel Beelen en Matthijs van Nieuwkerk maarliefst vier keer meer verdienen dan de minister-president (en het is dus ook volstrekt verdedigbaar dat Beelen en Van Nieuwkerk hun jaarsalarissen krijgen bij notabene een socialistische arbeidersomroep die mede wordt gesubsidieerd door belastinggeld). Dat liet VARA-baas Gerard Timmer (NPO) via het Staatsradiokanaal Radio 1 (‘Het NPO-nieuws van alle linkse kanten’) dinsdagmorgen weten, aldus Mediacourant.nl.

Volgens Timmer wordt er in de aanhoudende discussie over de exorbitante graaisocialistische jaarsalarissen van verschillige VARA-graaitoppertjes steeds een belangrijk punt over het hoofd gezien: “Ik mis altijd één belangrijk aspect in deze discussie. Wij maken geen programma’s omdat we maar programma’s willen maken. Wij maken programma’s omdat wij de kijker het beste amusement en de beste onderzoeksjournalistiek willen geven. Dat wil je het liefst doen met een sterrenelftal. Als je tegen FC Barcelona zegt dat je wil dat ze in de Champions League spelen, dan doe je dat niet door daar maar een half elftal neer te zetten of door daar Messi weg te halen, bij wijze van spreken. Wij hebben gezegd: ‘Wil je de beste zijn en de hoogste kwaliteit brengen? Dan moet je daar de juiste mensen voor kunnen aannemen.’ Dat kost soms wat meer geld.”

Unieke supertalenten

Bovendien verdienen Beelen en Van Nieuwkerk nog altijd heel weinig, moet u weten. Want “bij de commerciëlen zouden ze veel meer kunnen verdienen” maar omdat ze beiden zo socialistisch zijn en graag willen bijdragen aan het verheffen van de arbeidersradio-amateurs blijven ze bij de VARA. Dat u niet denkt dat ze het voor hun portemonnee doen hoor! Eigenlijk zou u medelijden met ze moeten hebben, zo weinig als deze unieke supertalenten bij de NPO verdienen.

Verder probeerde Timmer alle 50.000 60-plussers die nog naar Staatsradio 1 luisteren voor te liegen met de uitgekauwde spin dat de unieke verschillige talenten echt niet alleen van belastinggeld worden betaald maar ook uit ‘ledengeld’, net zoals de sociale en fatsoenlijke haat-, laster-, en VARA-website Joop.nl. “BNN-VARA is een vereniging met een ledenvergadering. Zij weten dat een bepaald bedrag aan presentatoren worden betaald. Elk jaar worden ze betrokken bij de begroting. Een lid is niet zomaar een lid.”

Ledenvergadering

In werkelijkheid komt er jaarlijks een handjevol bejaarden naar de verplicht te organiseren ledenvergadering omdat verreweg de meeste leden van een publieke omroep ofwel 40 45 60 jaar geleden lid zijn geworden ofwel lid zijn zonder dat ze het zelf weten dankzij semilegale koppellidmaatschappen (automatisch doorlopend tot wederopzegging) die bij publieke omroepen schering en inslag zijn. Zo kunnen veel populaire activiteiten van publieke omroepen alleen worden bijgewoond ‘door leden’ waardoor men eerst lid moet worden en was het tot in de jaren negentig vorige eeuw staande praktijk dat een abonnement op een papieren televisiegids* ook automatisch een omroeplidmaatschap betekende. Maar heden ten dage is er natuurlijk niemand meer die uit principe of voor z’n lol lid wordt van een publieke omroep, laat staan van de VARA. (Publieke omroepen krijgen in het Nederland van 2017 nog altijd budget op basis van het aantal (fop)-leden, alsof we nog steeds in het Nederland van 1972 leven, oh wacht, bij de NPO is dat natuurlijk ook nog zo.)

Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat de meeste VARA-leden niet eens weten waaraan hun geld wordt besteed (en dat het ze ook niets kan schelen omdat ze niet meer weten dat ze ooit lid zij geworden). Bovendien is het onderscheid tussen ‘ledengeld’ en ‘overheidssubsidie’ binnen de publieke omroepen schimmig. Het is een publiek Mediapark-geheim dat beide geldstromen door elkaar lopen en dat belastinggeld ook wordt gebruikt voor andere doeleinden dan het maken van “het beste VARA-amusement en de beste onderzoeksjournalistiek” (LOL).

Kortom: trap er niet in!

 

* = In de tijd dat jullie pappa en mamma jong waren bestond er geen internet. Daarom waren mensen voor nieuws, actualiteiten en entertainment afhankelijk van de televisie of radio, beiden beheerd door links-ideologische mediamonopolisten in opdracht van de staat der Nederlanden. Om te weten wanneer welk programma waar uitgezonden kon een zogenaamde ‘televisiegids’ (ook wel: ‘Omroepblad’ of ‘Radiobode’) worden geraadpleegd. In deze gedrukte papieren wekelijkse circulaire werd dan het televisie- en radioprogrammaschema voor de aankomende week weergegeven. Omdat elke publieke omroep zijn eigen levensbeschouwelijke zuil had, had ook elke publieke omroep zijn eigen levensbeschouwelijk gekleurde omroepblad. In de praktijk bleken deze omroepbladen een enorme cashcow te zijn voor omroepbestuurders, mede dankzij het feit dat de omroepen de officieel voor iedereen openbaar te raadplegen publieke programmagegevens lekker voor zichzelf hielden en tot aan het einde van de 20ste eeuw hebben geweigerd deze met anderen te delen, vrijwel altijd uit financiële en egoïstische overwegingen. 

 

Foto: de multiculturele en diverse socialistische publieke omroep VARA.