Media & TV

Terminaal zieke Tijn lakt zo’n 0,33 procent van jaarlijks NPO-budget bij elkaar voor Glazen Huis

24-12-2016 13:59

In vier dagen tijd is er 2 miljoen euro binnengehaald door de nagellak-actie van de ongeneeslijk zieke Tijn voor 3FM Serious Request. Zijn streefbedrag was 100 euro. 2 miljoen is ongeveer 0,33 procent van het jaarlijkse budget dat de NPO dankzij belastingbetalers heeft te besteden, zo’n 625 miljoen euro. Elk. Jaar. Weer.

De zesjarige Tijn klopte woensdag aan bij het Glazen Huis in Breda om zijn verhaal te doen. Dat ontroerde zo veel mensen dat er spontaan een giftenstroom op gang kwam en mensen hun nagels gingen lakken; van politici tot artiesten. Zangeres Miss Montreal schreef speciaal een liedje voor Tijn, dat ze in het Glazen Huis ten gehore bracht.

Het jongetje heeft hersenstamkanker (DIPG), een zeldzame ziekte die jaarlijks bij vijftien tot twintig kinderen in Nederland wordt vastgesteld.

Het Glazen Huis is een jaarlijks terugkerend fenomeen wat het beste kan worden gezien als een hedendaagse aflaat. 3FM-dj’s die elk jaar tonnen verdienen dankzij verplichte afdracht door belastingbetalende burgers wassen dan hun ziel schoon door ‘iets voor het goede doel’ te doen. Het deuggrage Hollandse klapveepubliek kan dat dan allemaal gade slaan, zoals men vroeger op kermissen en in circussen naar freaks kon kijken.

Het Rode Kruis vindt het ongekend dat een jongetje als Tijn door een spontane actie 2 miljoen euro bijeen heeft gehaald. “Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt tijdens de edities van Serious Request, dat iemand in zijn eentje zoveel aandacht voor een stille ramp weet te genereren”, vertelt een woordvoerder van het Rode Kruis. “Hij maakt het heel tastbaar en daardoor brengt hij deze ramp dicht bij de mensen.”

Het geld dat door Serious Request wordt opgehaald is bedoeld voor kinderen die sterven aan longontsteking. Dat zijn er jaarlijks zo’n 900.000. Het is niet bekend of alle 900.000 kinderen jaarlijks zouden kunnen worden gered als er per jaar 625 miljoen euro naar kinderen met longontsteking zou gaan in plaats van naar 3FM-dj’s, Heel Holland Bakt en Boer Zoekt Vrouw.

Zaterdagavond eindigt de actie in het Glazen Huis op de Grote Markt in Breda.

Anp/TPO