Media & TV

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept Libelle op Ebru Umar te ontslaan

08-12-2016 14:33

screen-shot-2016-12-08-at-13-46-54

Wij hebben ook geen flauw idee wie precies dit heeft geschreven, waarom dit op een site staat van een organisatie die zegt voor ‘mensenrechten’ te strijden en waarom iemand denkt dat Ebru Umar het woord ‘dobberneger’ heeft uitgevonden (want dat was Annabel Nanninga op Geenstijl, uiteraard ook ‘ultra-rechts’ volgens deze ‘mensenrechtenorganisatie’).

(Update: Amnesty is nu zo vriendelijk om alsnog te vermelden dat Linda Polman de tekst heeft geschreven, en dus het liefst zou zien dat Umar ontslagen was.)

En we begrijpen al helemaal niet waarom een mensenrechtenorganisatie meent openlijk op te roepen tot het ontslaan van een Libelle-medewerker alleen maar omdat die medewerker iets schrijft wat kennelijk niet mag. Alsof het vrij uiten van een mening zonder daarvoor te worden ontslagen geen mensenrecht is. Mensen die worden ontslagen omdat ze vrij hun mening uiten, dat gebeurt in landen waar Amnesty International actief bezig is de mensenrechtensituatie te verbeteren.

Wat wij wel weten is dat dit de laatste keer was dat wij geld doneerden aan een in beginsel goed doel als Amnesty. We betalen graag mee aan het verbeteren van mensenrechten, bijvoorbeeld aan het voorkomen van de vervolging van journalisten of het tegengaan van inperken van persvrijheid zoals het ontslaan van medewerkers vanwege hun mening of gedachten, maar beslist niet aan het publiceren van online laster. Want dan ben je al net zo erg als al die types die je zegt te bestrijden. Haatzaaiwebsites, soms op onze eigen (NPO) kosten, zijn er al genoeg op het internet, daar hebben we Amnesty niet voor nodig.

Dag Amnesty! Succes met polariseren. En in je eigen voet schieten.

U kunt uw Amnesty-lidmaatschap hier opzeggen.

 

Update: in april van dit jaar wond een woordvoerder van Amnesty zich nog op over de manier waarop Ebru Umar werd behandeld door Turkije en zei de woordvoerder letterlijk “Laten we ons hard maken voor de vrijheid van meningsuiting.”