Media & TV

Uniek: NPO krijgt Ombudsman die eigenlijk vrouw is

06-12-2016 13:07

Margo Smit begint op 1 januari als eerste ombudsman van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Ze heeft de taak alle omroepen en organisaties die via de publieke omroep uitzenden, gevraagd en ongevraagd te voorzien van onafhankelijk advies over de journalistieke programma’s. Deze adviezen komen vervolgens prominent op de website van de NPO.

De functie is niet volledig nieuw voor Smit, aangezien ze eerder deze rol vervulde bij de NOS. “Als ombudsman wil ik een brug zijn tussen de mensen voor wie al die nieuws-, actualiteiten- en opinievormende programma’s van de NPO gemaakt worden en de mensen die ze maken”, zegt Smit. “Terechte kritiek maakt de journalistiek beter, fouten vragen om correctie en uitleg over het tot stand komen van journalistieke producties kan leiden tot meer inzicht, begrip en zelfreflectie.”

NPO-voorzitter Shula Rijxman is blij met de nieuwe ombudsman. “Met haar krijgen kijkers en luisteraars een onafhankelijk adres om bij aan te kloppen als ze klachten hebben over journalistieke programma’s.”

De NPO-ombudsman komt er op initiatief van de VVD, die hiervoor vorig jaar de handen op elkaar kreeg in de Tweede Kamer. Aanleiding waren volgens VVD-Kamerlid Ton Elias signalen dat omroepen nogal eens in de fout gaan. Zo houden ze zich volgens hem niet altijd aan de internationale journalistieke werkwijze, zoals die in 1954 is vastgelegd in de Code van Bordeaux. Programma’s weigeren soms wederhoor. Elias pleitte er ook voor dat de ombudsman een rectificatie moet kunnen afdwingen, maar daar voelde staatssecretaris Sander Dekker (Media) niet voor.

De NPO wordt van belastinggeld betaald maar daarvoor krijgt de burger ook marketingdraminitiatieven als Het Glazen Huis of de journalistiek seriefalende haat-en lasterwebsite Joop.nl terug. Tevens bestaat de NPO om DJ’s van 3FM (vaak dezelfden die ook in dat Glazen Huis gaan zitten doen alsof ze echt heel erg betrokken zijn bij goede doelen) vele, vele, vele, vele, vele tonnen salaris per jaar te betalen, soms wel meer dan 5 ton. Gek genoeg is lang niet iedereen in Nederland het daar mee eens. Naar het ooit zo veelbekeken NPO-Sinterklaasjournaal keek dit jaar bijna helemaal niemand, maar dit terzijde.

Anp/TPO