Media & TV

Facebook censureerde opnieuw fragment uit NPO-programma Pownews, geeft filmpje weer vrij

28-11-2016 13:50

Update: het onwaarschijnlijke is toch gebeurd. Facebook heeft het bewuste filmpje weer teruggeplaatst, en ook de ban van de gebruiker weer ongedaan gemaakt. Een woordvoerder van Facebook reageerde per mail: “Wat vervelend, als het goed is werkt het nu weer”. Geen excuses dit keer. Het is dus mogelijk dat Facebook, in elk geval wat het omgaan met mediabedrijven betreft, dan toch probeert het leven te beteren? De toekomst zal het uitwijzen.

 

Facebook heeft maandag wederom een fragment uit het NPO-nieuwsprogramma Pownews van de publieke omroep Powned gecensureerd met als reden dat het fragment ‘niet aan de richtlijnen voldoet’. Omdat Powned aan TPO bevestigt dat het niet gaat om een auteursrechtenschendingclaim vanuit hun kant moet het bewuste filmpje door Facebook zijn gecensureerd omdat de persoon in het filmpje op niet mis te verstane wijze een mening uit die, kennelijk, door anderen en de Facebook-moderators wordt opgevat als ‘kwetsend’. Het filmpje is te zien onderaan in dit artikel.

Dit is een directe aanval op de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid. Nederlandse gebruikers van Facebook zouden er op z’n minst op moeten kunnen vertrouwen dat nieuwsitems van publieke omroepen door Facebook worden geaccepteerd en vrij blijven van censuur. Al helemaal als het gaat om meningen die in tv-fragmenten worden geuit door derden, dus niet door de Facebookgebruiker zelf.

Het filmpje was op het moment dat het werd gecensureerd al meer dan 200.000 keer bekeken. Ook de uploader, een redacteur van ThePostOnline, is voor een week geband.

Deze zoveelste censuuractie en frontale aanval op de vrijheid van meningsuiting komt vlak na een reeks van Facebook-censuuracties waardoor nationaal en internationaal veel ophef ontstond over de strikte en tirannieke wijze waarop facebook omgaat met vrije meningen, vrije expressie, de vrijheid van gedachten en vrije pers.

Zo werd een Noorse courant slachtoffer van facebookcensuur omdat de iconische zwartwitfoto die werd gemaakt ten tijde van de Vietnam-oorlog, waarop een door Napalm verbrand naakt Vietnamees meisje is te zien, volgens Facebook ‘kinderporno’ zou zijn. Pas na veel publieke druk en reacties uit onder ander de Noorse politiek besloot Facebook de foto weer terug te plaatsen en excuses aan te bieden.

Ook werd onlangs een advertentie van de Brandwondenstichting afgekeurd omdat daarop een persoon met brandwonden in het gezicht was te zien. Pas na veel ophef en aandacht door landelijke media excuseerde Facebook zich en werd de advertentie goedgekeurd. Tevens werd een advertentie voor borstkankerpreventie geweigerd omdat dit ‘te aanstootgevend’ zou zijn.

Het meest sprekende geval van ernstige Facebook-censuur was het verwijderen van een fragment uit Studio Powned (NPO), waarin TPO-redacteur Annabel Nanninga de Turkse president Erdogan bespotte. Volgens Facebook was het gebruik van satire en ironie niet toegestaan volgens de richtlijnen omdat het ‘racistisch’ zou zijn.

Ook een spotprent van cartoonist Ruben Oppenheimer waarin president Erdogan werd bespot werd gecensureerd en later, na aandacht van de media, weer teruggeplaatst.

Verder werden onder andere foto’s van schilderijen gecensureerd omdat ze te bloot zouden zijn, werd een foto twee zoenden politieagenten, geplaatst door een gay rights actiegroep gecensureerd, en werd zelfs het woord ‘geitenneuker’ gecensureerd.

Facebook beloofde naar aanleiding van deze reeks aan censuur en aantasting van vrije meningsuiting ‘beterschap‘ maar kennelijk is die beterschap nog lang niet in zicht.

Facebook verweert zich steeds met de bewering dat ‘goedgetrainde, meertalige teams van moderator’ nauwkeurig te werk gaan bij het beoordelen van berichten, foto’s of filmpjes waarover anderen plaatsen, maar aannemelijker is dat slechts algoritmes items beoordelen waarover wordt geklaagd waardoor censuur niet is te voorkomen. Ook is het waarschijnlijk dat items automatisch worden verwijderd wanneer er een kritische massa van voldoende gebruikers die het item rapporteren als ‘in strijd met de richtlijnen’.

Uiteraard was Facebook zoals gewoonlijk op geen enkele manier bereikbaar voor commentaar.

 

Lees ook: onsĀ inmiddels vuistdikke Dossier Facebook-censuur.

 

Het door Facebook-verwijderde filmpje in kwestie

[jwplayer mediaid=”2789462″]