Media & TV

VARA-website ‘verbindende’ NPO beschuldigde onschuldige Amerikaan van verkrachting

18-11-2016 14:48

VARA-ledenwebsite Joop.nl (onderdeel van de NPO die graag ‘verbinding’ in de samenleving wil leggen) heeft onlangs een onschuldige Amerikaan er van beschuldigd een verkrachter te zijn. Ook werd gesuggereerd dat de Amerikaan in kwestie, auteur Mike Cernovich, zijn vak als jurist niet mag uitoefenen. Dit was eveneens onjuist. Na aandringen van Cernovich en dankzij wat juridische hulp heeft de NPO-website excuses aangeboden en gerectificeerd, zo blijkt uit tweets van Cernovich zelf.

De beschuldigingen werden geuit in een opiniestuk van Wouter de Been, onderzoeker bij de faculteit rechtsgeleerdheid van de Erasmus Universiteit. Het opiniestuk werd op 11 november gepubliceerd op de NPO-website.

Pas op 16 november werden de valse beschuldigingen aangepast en werd een rectificatie geplaatst.

Lastersite

Het is niet bepaald de eerste keer dat deze NPO-website zich schuldig maakt aan (ernstige) valse beschuldigingen en het belasteren van mensen. Eerder al werd in een artikel dat bol stond van feitelijke onjuistheden en regelrechte leugens het Zaanse gemeenteraadslid Juliette Rot door het slijk gehaald. Ook een gast van het VARA/NPO-televisieprogramma Pauw werd door deze NPO-website besmeurd.

Recent nog werd ook ThePostOnline door deze NPO-website belasterd. Zo werd beweerd dat TPO een site is waar ‘anderen met verbaal geweld het zwijgen wordt opgelegd’ en werd de hoofdredacteur van TPO vergeleken met een ‘Grand Wizard’ van de Ku Klux Klan.

Oproepen tot geweld

De NPO-website in kwestie, mede gefinancierd door leden van de omroep VARA, die zegt als missie te hebben ‘te staan voor een sociaal rechtvaardige samenleving’ en ‘solidariteit en gelijkwaardigheid’ als richtgevende begrippen te zien, heeft inmiddels een bedenkelijk lang track record van feitelijk onjuiste berichtgeving, laster, smaad, het herhaaldelijk schandpalen van volstrekt onschuldigen en zelfs het goedkeuren en publiceren van oproepen tot geweld.

Het is nog altijd onduidelijk waarom zowel een omroep die zegt te staan voor ‘solidariteit en gelijkwaardigheid’ als een NPO die bij herhaling blijft beweren ‘verbinding te willen leggen en bruggen te willen slaan in de maatschappij’ een dergelijk online hatelijk platform blijft gedogen en financieren (mede door belastinggeld).

 

screen-shot-2016-11-18-at-14-22-08 screen-shot-2016-11-18-at-14-22-17 screen-shot-2016-11-18-at-14-22-31 screen-shot-2016-11-18-at-14-24-13 screen-shot-2016-11-18-at-14-22-40 screen-shot-2016-11-18-at-14-23-03