Media & TV

Shula Rijxman (NPO) beweert weer dat het ‘taak is om alle geluiden en visies te laten zien’

17-11-2016 19:54

De NPO (Nederlandse Publieke Omroep, ook wel bekend als Staatsomroep) heeft een fonds opgericht voor hoogwaardig drama, documentaires, radio en talentontwikkeling. Vanaf januari stelt de NPO er jaarlijks 16,6 miljoen euro voor beschikbaar. Voorzitter Shula Rijxman gaf donderdag tijdens het filmfestival IDFA het officiële startsein.

“We willen met het NPO-fonds ervoor zorgen dat programmamakers de verhalen kunnen vertellen die volgens hen verteld moeten worden. Het is onze taak om alle geluiden en visies in de samenleving te laten zien en horen”, zei Rijxman.

De toewijzing van de budgetten verloopt volgens haar “via onafhankelijke commissies met deskundige leden uit het veld”.

Het is volstrekt onduidelijk welke ‘onafhankelijke commissies met deskundige leden’ dat dan precies zijn maar de kans dat in deze commissie ook, we noemen eens wat, PVV-stemmers of Telegraaf-abonnee’s zitten achten wij vrijwel uitgesloten. Wel gaan wij er voor het gemak vast van uit dat Femke Halsema tegen een leuke vergoeding zitting zal nemen in één van deze ‘onafhankelijke’ commissies van ‘deskundigen’.

Shula Rijxman heeft overigens nog altijd geen antwoord gegeven op de vraag of het financieren van een online VARA-haat-, laster-, rancune-, leugens-, bedrog- en schandpaalvehikel ook tot het ‘laten horen van alle geluiden en visies in de samenleving’ hoort laat staan of zulks tot het ‘verbinding leggen in de samenleving’ hoort.

Anp/TPO