Media & TV

Twitter maakt definitief einde aan vrijheid meningsuiting, censureert populaire alt-right accounts

16-11-2016 13:34

Open riool Twitter heeft afgelopen week diverse populaire accounts van zogenaamde alt-right-figuren gecensureerd kennelijk in een poging het imago van een open riool vol haattrollen tegen te gaan. De alt right-beweging staat bekend als nationalistisch, xenofoob en pro-Trump en er wordt de afgelopen tijd beweerd dat Trump mede dankzij de alt right op social media aan de macht is gekomen. Een van de bekendste alt right-gezichten was Milo Yiannopoulos, zijn Twitter-account werd enige tijd geleden al gecensureerd.

Twitter wil volgens The Verge niet reageren op deze vrijheidshatende fatsoenscrackdown maar alt-right-twitteraars lijken samen met neonazi’s en met ISIS-sympathiserende Twitteraars de nieuwe vijand van Twitter te zijn.

Het gaat al lange tijd slecht met Twitter, mede dankzij een onstuitbare groei van (vooral anonieme) haat, laster, intimidatie, racisme, seksisme, homofobie, stalking, smaad, haatzaaierij, oproepen tot geweld en bedreigingen via het ‘sociale’ medium. Al jaren belooft Twitter dat effectief te bestrijden maar al jaren lijkt dat niet echt te lukken.

Ondanks steeds weer nieuwe innovaties waarmee gebruikers makkelijker problemen kunnen melden, deleten, blokken en muten blijft Twitter vooral bekend staan als haatzaai en stalkerspodium waar een enkele als grappig bedoelde Tweet een verwoest leven tot gevolg kan hebben.

Mede hierdoor gaat het steeds slechter met Twitter waardoor Twitter-kantoren moesten worden gesloten, medewerkers werden ontslagen en topfiguren opstapten.

Eerder was er nog sprake van een mogelijke overname van Twitter door onder andere Disney maar de onophoudelijke ophef en vele schandalen in combinatie met de schijnbaar onomkeerbare groei van haat in het open riool bleken voor mogelijke kopers uiteindelijk toch te gevaarlijk.

Of het rücksichtloss censureren van soms uitermate populaire Twitteraars, alleen maar omdat ze de verkeerde politiek-ideologische mening lijken te hebben, het tij voor Twitter nog zal kunnen keren is de vraag. Het lijkt er vooral op dat voor elke gecensureerde Twitteraar duizend volstrekt nietszeggende nieuwelingen terugkeren waardoor het gevaar bestaat dat Twitter op den duur een tweede Hyves wordt, en gebruikers het sociale medium voorgoed links zullen laten liggen.