Opinie

Nieuw triest dieptepunt in oude media: NRC-Ombudsman zeikt brievenschrijvers af

13-11-2016 17:01

 

“Wat wil Trump eigenlijk, vroeg NRC zich vorige week af, precies een week voor zijn overrompelende zege, boven twee pagina’s met een overzicht van zijn en Clintons standpunten. Dat was net op tijd om ten minste één abonnee te bedienen die bij mij had geklaagd dat de krant allerlei negatiefs beweerde over de kandidaat van de trotse belastingontduiking, het beledigen van minderheden, het hekelen van zijn opponent als een crimineel, de aankondiging dat hij een verlies niet zou accepteren en de vaststelling dat vrouwen zich graag door hem lieten betasten, maar niet even uitlegde wat zijn programma nu eigenlijk inhield. Ja, daar ben je dan ook echt benieuwd naar.”

 

Stel: je bent één van die laatste bejaarde rechters of blanke oud geld-bezitters met een NRC-abonnement maar toch heb je nog een klein beetje liberalisme in je ballen. Dan lees je op een dag tijdens het pijproken iets in den papieeren middagdeughbode wat je niet bevalt en schrijf je dus, met vulpen, een brief op hooge pooten naar den Ombudsman van die courant. Want je denkt: een Ombudsman van een courant, die is tenminste onafhankelijk.

FAIL!

In werkelijkheid zeikt de Ombudsman je gewoon keihard af. ‘Dat domme plebs met hun jankbrieven altijd! Hoe durven ze, een beetje klachtenbrieven schrijven aan een Ombudsman! Alsof een Ombudsman er voor klagers is ofzo! Hier, pak aan klagende lezer! Fuck you met je klaagopvattingen! *ronk ronk ronk* Zomaar klagen dat NRC, subjectief en bevooroordeeld als altijd, heel subjectief en bevooroordeeld alleen maar negatieve troep over Trump publiceert maar weigert uit te leggen wat zijn programma nu eigenlijk inhield? JA, ALSOF NRC OMBUDSMAN SJOERD DE JONG DAAR BENIEUWD NAAR IS! ALSOF IEMAND ER OOIT AAN DURFT TE TWIJFELEN DAT DE MENING VAN SJOERD ‘DOMINEE DES NRC-LANDS’ DE JONG NIET DE MENING IS VAN ALLE NRC-LEZERS! * RONK RONK RONK * HIER STOMME KLAAGLEZER, TFOE, WE GAAN ER NOG EENS EVEN DUBBEL OVERHEEN: TRUMP IS EEN VIEZE SMERIGE, BELEDIGENDE, BELASTINGONTDUIKENDE SEMICRIMINEEL DIE VROUWEN BETAST EN WIE DAT NIET WIL HOREN STIKT ER MAAR LEKKER IN! HET GAAT BIJ DE OMBUDSMAN SJOERD DE JONG OM SJOERD DE JONG EN OM NIEMAND MINDER DAN SJOERD DE JONG, DE NRC-OMBUDSMAN, ONTHOUD DIE NAAM, SJOERD DE JONG!’

Aldus Sjoerd de Jong, de NRC-Ombudsman.

 

“Hoe moet je daarover berichten? Volgens de lezer die mij schreef heeft NRC Trump “nooit behandeld als (politiek) verschijnsel, maar altijd als gevaar”. Hij ziet zelf in Trumps zege juist een hoopvol einde aan overspannen Verlichtings-illusies – ook geen kleine woorden.”

 

Stel, je bent NRC-lezer en zelf zou je, als je Amerikaan was, Trump stemmen en wel met reden. Vervolgens lees je in NRC dag in dag uit hoe Trump wordt behandeld als gevaar, maar nooit als politicus. Niet fijn, vooral omdat je van een courant een béétje objectiviteit mag verwachten. Dus schrijf je naar de Ombudsman van die courant omdat je denkt dat die Ombudsman onafhankelijk is en wordt betaald om gewoon in alle redelijkheid tussen jou en de courantenredactie te bemiddelen.

FAIL!

‘Zomaar een beetje iets anders van Trump vinden dan Ombudsman Sjoerd de Jong? *Ronk ronk ronk* Hahaha mannetje! Waar zat je met je gedachten? Hier, pak aan! Een DIKKE VETTE JIJBAK IN JE LELIJKE SMOEL! *Ronk ronk ronk* Gore kutklager, met je zeikbrieven, en je afwijkende mening! Wel zomaar even ongevraagd iets vinden over grote woorden in de courant maar zelf ook geen kleine woorden gebruiken? TERUGGEKAATST! PATS! ZE MOESTEN JE MET PEK EN VEREN DOOR DE POEP SLEUREN EN OP EEN BOLDERKAR OVER DE NRC-REDACTIE PARADEREN! ONDEUGENDE DEUGNIET MET FASCISTISCHE GEVAARLIJKE VERLANGENS DAT JE ER BENT! *RONK RONK RONK* BAH! MET JE ONGEVRAAGDE KRITIEK OP NRC!’

Aldus Sjoerd de Jong, de NRC-Ombudsman.

 

En zo verlieten weer twee trouwe abonnee’s het NRC Handelsblad. Met dank aan giftig ultramoralisme dat per ronkende schreefletter in het gezicht van de NRC-lezer wordt gespuugd.

U kunt uw NRC-abonnement hier opzeggen.