Opinie

Bonusquote: journalist geeft falen moralistische eenzijdige journalistiek toe, snapt winst Trump

09-11-2016 21:13

 

“De Trump-stemmers zijn niet de ‘vergeten’ burgers. Het zijn de door de Amerikaanse elites afgewezen, genegeerde en verachte burgers, die met Trump’s verrassende winst terecht hebben kunnen terugslaan.

Ik weet nu al dat we de komende dagen bij dezelfde elites die nu door Trump zijn verpulverd een furieuze eruptie van demonisering zullen gaan zien. Ze zullen de Trump-stemmers racisten, fascisten, intolerant, hatelijk, etc. etc. noemen. Dat doen ze sowieso al enige tijd en dat is nu in hun gezichten ontploft. Ik ben geen Trump-fan maar het is moeilijk om uit zijn winst geen tevredenheid te halen.

Gedurende het tien jaar lange debat over het homohuwelijk heb ik regelmatig gediscussieerd met andere journalisten over onze bevooroordeelde verslaggeving aangaande dit onderwerp, wat meestal neerkwam op het bejubelen van het homostandpunt. Hebben we niet ook een professionele verplichting om de andere kant van het verhaal te vertellen, vroeg ik wel eens. Nouja, zeiden ze dan, denk jij dan dat de media ook een verplichting hadden om de andere kant van de Ku Klux Klan tijdens de burgerrechtenstrijd te laten zien?

Het is gewoon zo simpel voor veel journalisten. We bejubelen onszelf omdat we zo realistisch zijn, maar in werkelijkheid hebben we een fatale zwakte waardoor we de wereld opvatten als een basale strijd tussen de moralen.
Hierdoor kunnen velen van ons niet begrijpen waarom mensen tegenstander kunnen zijn van Obama’s wet om kleedkamers op publieke scholen te verplichten zich open te stellen voor leden van het andere geslacht die transgender zijn of waarom blanke mensen de Black Lives Matter beweging als een racistische en onvrije reactie op politiegeweld zien.

De mensen die de baas zijn van nieuwsredacties vinden diversiteit uiterst belangrijk. Ze zullen er alles aan doen om raciale, gender en seksuele diversiteit te vergroten, maar diversiteit van opvattingen interesseert ze helemaal niets. Op één van de nieuwsredacties waar ik heb gewerkt was de enige religieus-conservatieve medewerker, behalve ikzelf, de Afrikaans-Amerikaanse secretaresse. En helemaal niemand vond dat een probleem. Integendeel, ze geloofden dat juist religieuze conservatieven, samen met andere ongewenste demografische categorieën, het echte probleem waren.”

 

Het relaas van een conservatieve journalist, die werkt voor media in Washington, die zelf absoluut niet gelooft in de beloftes van Trump, maar integendeel ook vreest voor minder goede tijden onder Trump, maar wel bereid is met de billen bloot te gaan: de elite, dus ook de journalisten, hebben het er zelf naar gemaakt met hun eenzijdige, bevooroordeelde, moralistische opvatting van wat ‘juist’ is en het negeren van alles en iedereen die anders denkt en dus ‘fout’ is. (Dit relaas staat verrassend genoeg op de website van de correcte Britse staatsomroep BBC.)

Denk vooral niet dat het bij Nederlandse journalisten anders is. Hell no! Mocht Geert Wilders bij de eerstvolgende verkiezingen winnen dan zal de kater bij de elite en het journaille hier te lande nog groter zijn dan de kater nu bij de elite in de VS.

Wie dat niet gelooft raad ik aan de komende dagen Volkskrant en NRC Handelsblad te lezen, veel NPO te kijken en vooral elke avond het NOS Achtuurjournaal. Na een week staat het woord ‘MORALISME’ zo’n beetje op je beeldscherm en in spiegelbeeld op je voorhoofd gebrand en zijn je hersens net zo dood als de inhoud van die Nederlandse ‘kwaliteitsjournalistiek’.

 

Foto: de Nederlandse ‘kwaliteitsjournalistiek’ genaamd S.S. Titanic wordt in 1968 naar het politiek-ideologische waarheidsmonopolie gesleept.