Media & TV

Bonusquote – Staatsruiffossiel Lennart van der Meulen van de VPRO woedend op succes Netflix

07-11-2016 13:54

Soms weet je gewoon niet waar te beginnen: headdesken, facepalmen of huillachen? Deze staat van verwarring treedt op zodra omroepbaasjes gaan raaskallen over wél succesvolle, zichzelf bedruipende, taxpoetvrije, niet-moralistische bedrijven. Zoals VPRO-hoofd Lennart van der Meulen deed over Netflix:

Blijft bizar dat NPO/STER reclame maakt voor Netflix als ik VPRO Tegenlicht wil terugzien.

Het is inderdaad bizar dat een staatsomroep die 800 miljoen euro belastinggeld per jaar wegpist aan lineaire moraaltelevisie waar helemaal niemand onder de 73 jaar meer naar kijkt, ook nog concurrentievervalsing pleegt op commerciële omroepen door reclames te verkopen. Dit terwijl iedere burger dus ongewild bijdraagt aan de NPO, en óók nog reclames moet slikken op diezelfde NPO.

Maar dat bedoelde de Vrijzinnige OmroepOpa dus niet.

Van der Meulen is woedend omdat Netflix dingen maakt waar mensen wél voor willen betalen, uit zichzelf dus, niet verplicht via hun belastingen. En dat de NPO dan potverdriedubbeltjes ook nog reclamezendtijd verkoopt aan zo’n succesvolle speler, parbleu!

De Mediacourant citeert bij wijze van context een ouder interview met Van der Meulen, dat ons doet vermoeden dat de Hopman van de Vrijzinning Protestantse Radio Occupybeweging niet meer al zijn programma’s helemaal goed op zender heeft, bovenkamertechnisch:

Op die manier wordt Nederland leeggeroofd en belandt een groot deel van ons creatieve geld in de zakken van the 1 procent, de rijksten der aarde, de grootaandeelhouders van de hedgefunds en de Nasdaq-bedrijven.

Riiight. Een beetje zoals Nederland onvrijwillig wordt leeggeroofd via belastingen en het aldus afgedwongen ‘creatieve geld’ netjes wordt verdeeld onder 834753 obsolete, laffe, beslist niet creatieve, beslist wel moraliserende, inefficiënte, qua opinie nauwelijks pluriforme omroepjes? Met baasjes die vervolgens stampvoetend gaan huilen over wél succesvolle concurrenten die door de publieke omroep via reclameverkoop vals worden beconcurreerd?

Omroepbaasjes van linkse, subsidieverslaafde snit. Leuker kunnen we het niet maken. Wereldvreemder en marktverstorender helaas wél.