Media & TV

Bonusquote: Wierd Duk legt Geenstijl & ThePostOnline uit aan publiek De Rode Hoed

02-11-2016 12:22

 

“Het probleem is niet zozeer dat de gevestigde media links zijn, maar dat ze politiek correct zijn, betoogde Duk. ‘Nederlandse journalisten hebben enorm de neiging te willen deugen. Deugen tegenover elkaar. Dus volgen ze bijna klakkeloos het neoliberale discours van de gevestigde partijen: meer Europa, meer kosmopolitisme, meer diversiteit. Nou, veel mensen denken op die thema’s heel anders. Ze zoeken andere geluiden in de media en vinden die alleen maar online, bij sites als ThePostOnline en GeenStijl. Het succes van GeenStijl is ongehoord: vier jongens in Amsterdam-Noord die de Nederlandse politiek op een ingrijpende manier kunnen beïnvloeden.’

En die daar de gevolgen van ondervinden, net als hijzelf. Dat hij op Twitter voor ‘stuk schimmel’ wordt uitgemaakt door een medewerker van de Universiteit Utrecht vindt Duk nog tot daar aan toe. ‘Maar ik word ook bedreigd. Door extreem links: de antifascisten, de Internationale Socialisten en buitenparlementair links binnen de SP.’

Duk maakt, vertelde hij, deel uit van ‘een groep journalisten die dit dagelijks overkomt, zoals de joodse Esther Voet en mensen rond GeenStijl’. Duk benadrukte dat deze journalisten niet zozeer politiek rechts zijn, maar slechts ‘een politiek correct discours’ aanvallen. De groep bereidt een aangifte van bedreiging bij de politie voor.”

 

Dinsdag werd door het linkse Amsterdamse elite-debatpodium De Rode Hoed een zoveelste discussie-avond over ‘de journalistiek’ georganiseerd. Want over ‘de journalistiek’ kun je niet genoeg discussiëren, aldus ‘de journalistiek’ zelf de afgelopen 20 jaar, tegenover een gehoor van vrijwel uitsluitend journalisten zelf die afkomstig zijn uit ivoren torens in Onskentonsië.

Enfin, behalve iemand van de Volkskrant (links), RTL Nieuws (midden met veel correctekrampuitschieters door Pieter ‘ik deug als een WC Eend’ Klein) en Het Parool (extreem-links, ultra-politiekcorrect, links relikwie uit 1977) was ook Wierd Duk (AD, realistisch) er. Om eens wat nuttige dingen te laten horen.

Waarvoor hij nu ongetwijfeld weer als een dolle zal worden bedreigd en gehaat op het grote succes van de vrije meningsuiting open riool Twitter, wat diep triest is en wel zo’n beetje alles zegt over de staat van het debat of ‘de journalistiek’ in Nederland.

Daar helpt geen nog eens twintig jaar Ons Kent Ons’en in De Rode Hoed aan.