Media & TV

Facebook belooft wéér beterschap en minder censuur

31-10-2016 18:25

Facebook gaat zich terughoudender opstellen bij het verwijderen van foto’s en verhalen. Dat zei een hoge medewerker van het bedrijf maandag na een rel rond een historische foto uit de Vietnam-oorlog.

Facebook kreeg het eerder aan de stok met onder meer de Noorse premier Erna Solberg, nadat een foto was verwijderd van een meisje dat huilend en bloot wegrent na een napalm-aanval tijdens de Vietnamoorlog. Het plaatsen van de historische afbeelding zou in strijd zijn geweest met de regels rond naaktfoto’s.

Facebook-directeur voor Mediapartnerschappen Patrick Walker zei maandag in Oslo dat de komende tijd meer beelden worden toegestaan die nieuwswaardig zijn of relevant voor een groot publiek. “Zelfs als ze onder andere omstandigheden niet te verenigen zouden zijn met onze normen”, aldus Walker.

Volgens Walker moet wel worden voorkomen dat minderjarigen en andere mensen per ongeluk heftige beelden te zien krijgen waar ze niet op zitten wachten. Het bedrijf onderzoekt nog hoe dat het beste kan worden aangepakt.

Dit zou kunnen betekenen dat bij Facebook aangesloten media eindelijk meer ruimte krijgen om gewoon nieuws te kunnen publiceren zinder bang te hoeven zijn voor censuur. Het is echter nog maar de vraag in hoeverre Facebook media ook als media ziet. In Nederland bijvoorbeeld wordt slechts een klein aantal media ook als zodanig erkend door Facebook.

Anp/Tpo