Media & TV

Vrouwenblad LINDA zaait paniek met ongefundeerd vaccinatieverhaal van rouwende moeder

28-10-2016 15:36

Zucht. Na het debacle van Pauline Bijster die in Happinez haar ‘gevoel’ een goede reden vond om tegen decennia wetenschappelijke consensus in, haar kind niet te vaccineren, gaat er weer een damesblaadje zeiknat met het opstoken van vaccinatie-angst.

LINDA publiceert het tragische relaas van de overleden baby van Andrea Gloudemans. De jongen, één van een drieling, is volgens de moeder overleden aan een vaccinatie tegen pneumokokken. Volgens haar zou ‘een arts’ dat ook gezegd hebben. Enig bewijs ontbreekt, ook LINDA schrijft het artikel zo dat die meningen nadrukkelijk voor rekening van de mevrouw Gloudemans zijn. LINDA heeft die ‘officiële verklaring van de arts’ blijkens het interview niet ingezien. Om ook maar een greintje waarde te hechten aan de beweringen van mevrouw Gloudemans, is dat toch minstens noodzakelijk. Het vormde kennelijk geen beletsel om deze hear-say desondanks te publiceren, weliswaar met een link naar de verklaring van het RIVM over deze kwestie.

Reactie RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is de organisatie die de vaccinaties in Nederland verzorgt. Wij belden met Harald Wychgel van het RIVM. “Wij kennen deze casus ja. Het verhaal is al wat ouder en duikt met enige regelmaat op, maar voor iemand die een kind heeft verloren blijft het nog heel dichtbij natuurlijk. Wij als RIVM kunnen alleen maar kijken naar wat er is gebeurd, en daar zo transparant mogelijk over communiceren. Dat hebben wij destijds ook gedaan.”

“Het Rijksvaccinatieprogramma is veilig. Er is een groep die het RIVM niet vertrouwt, die tegen vaccinaties is. Zo kregen we reacties na de uitzending van Arjan Lubach over vaccins, of we hem soms betaald hadden? Onzin, wij wisten niet eens dat hij dat onderwerp ging behandelen. Het is lastig om ons daartegen verweren, wij kunnen alleen feiten onderzoeken. Als ouders echt denken dat het overlijden van hun kind daar aan ligt, kunnen wij er verder niet zo veel aan doen.”

“Of het verstandig is van LINDA om dit verhaal in deze vorm te brengen? Daar gaat het RIVM niet over, media moeten hun eigen afweging maken in wat ze wel en niet publiceren.”

Feitelijke onjuistheden

Daarnaast heeft Margit Renkema, communicatieadviseur van het RIVM, een lijstje feitelijke onjuistheden gemeld bij de redactie van LINDA, die op het moment van publicatie van dit artikel nog niet zijn gecorrigeerd:

– In Nederland overlijden geen kinderen aan vaccinatie, een mogelijk verband is uitvoerig onderzocht en niet aangetoond.
– Het vaccin waar de moeder over schrijft is niet uit de handel genomen, tijdens het onderzoek is het vaccin apart gezet en nadat het verband werd tussen het vaccin en het overlijden is uitgesloten, is het vaccin weer vrijgegeven. Dit staat ook in ons persbericht te lezen uit 2013 waar jullie met een link naar verwijzen (Nadien zijn er geen incidenten meer geweest).
– Mazelen kun je niet voorkomen door hygiëne.
– Het vaccin verzwakt niet je immuunsysteem, het is juist andersom: de ziekte mazelen verzwakt tijdelijk je immuunsysteem.
– Te vroeg geboren kinderen zouden juist op tijd gevaccineerd moeten worden, omdat ze meer risico hebben op een heftiger verloop van de ziekte.
– De eerste vaccinatie uit het Rijksvaccinatieprogramma wordt gegeven als een baby ongeveer 6 weken oud is.

ThePostOnline heeft ook LINDA om een reactie gevraagd, maar tot nu toe is er niet gereageerd. Mocht er alsnog een reactie volgen dan melden we dit als update.

Kortom:

Dat een moeder een kind verloren heeft, hoe tragisch ook, maakt haar geen expert. Noch is haar leed een reden om haar niet tegen te spreken of om haar verhaal niet kritisch te bevragen. LINDA laat haar aan het woord zonder tegenspraak en zonder de lezer in ieder geval te wijzen op de onjuistheden en onbewezen theorieën die mevrouw Gloudemans op persoonlijke titel debiteert. We hebben het hierbij dus over de volksgezondheid, niet over de beste manier om appeltaart te bakken. Reden te meer om indianenverhalen niet zomaar in deze vorm te brengen, zouden we denken. Zo lang in de media persoonlijke, emotionele verhalen nog op gelijke voet worden gepresenteerd met wetenschappelijke feiten, worden antivaccinatie-meningen en -emoties onnodig en met alle gevolgen van dien gelegitimeerd.

Dan geven we voor nu het laatste woord aan Cees Renckens, gynaecoloog en ere-voorzitter van de Vereniging tegen Kwakzalverij, die desgevraagd bondig liet weten: “Het je kinderen onthouden van vaccinaties is een vorm van verwaarlozing c.q. mishandeling.”

UPDATE reactie LINDA

De reactie van chef LINDAnieuws Merijn Henfling:

Op LINDAnieuws brengen we vaak persoonlijke verhalen met ervaringen en meningen van lezers, dat wil niet zeggen dat we het daar inhoudelijk mee eens zijn. Het verhaal van mevrouw Gloudemans is zo’n persoonlijk relaas, zo hebben we het ook opgeschreven, waarbij we inderdaad haar verhaal voor haar rekening presenteren. Zij is kritisch over vaccinatie, een kant van het verhaal dat we graag ook wilden laten horen. We brengen haar verhaal niet als onze mening.

We belichten ook de andere kant van het spectrum. Zo hebben we geschreven over de uitzending van Arjen Lubach, die kritisch is over niet vaccineren – een link staat bovenaan het interview met mevrouw Gloudemans.

We hebben voor een weerwoord een medisch professionial aan het woord gelaten. Naar aanleiding van het stuk interviewden we een kinderarts die inhoudelijk op het stuk reageert en meer context geeft.

Verder brachten we een verhaal waarin we meer context geven. En onze columnist Nynke reageerde op het thema.

Ik vind dus niet dat wij onterechte vaccinatie-angst aanwakkeren, maar dat we de verschillende kanten van het spectrum belichten. Verder hebben we de naam en verklaring van de arts bij de geïnterviewde opgevraagd, en ook ontvangen.

Sja. Het blijft hoe dan ook het rondpompen van indianenverhalen die goedgelovige moekes angst aanjagen voor vaccins, en deze verhalen presenteren als ‘de andere kant van het spectrum’, alsof er zo iets bestaat als een ‘spectrum’ van waarheid. Deze mevrouw praat onzin over vaccins, punt uit, en haar mening of gevoel is niet op enig ‘spectrum’ samen met de feiten. LINDA gaat zwaar de fout in door emoties en meningen te presenteren als gelijkwaardig aan feiten en wetenschap. Het zij zo.