Opinie

Closeread van Volkskrant-opiniestuk ‘Cultuuroptimisten laat je horen!’

27-10-2016 17:36

BRON: Cultuuroptimisten laat je horen!

 

De huidige tweedeling in de maatschappij gaat niet over rijk versus arm

Volgens GroenLinks wel. Is allemaal de schuld van ‘de rijken’.

gelovig versus niet-gelovig,”

Volgens de islam wel.

Feyenoorders tegenover Ajacieden

Dit zouden wij zelfs niet hardop durven zeggen.

of allochtoon tegen autochtoon

Logisch: Koningsdag, Lowlands, Parade, Prinsengrachtconcert of Televizierringgala, het is altijd één groot multicultureel festij…Ohnee, wacht.

Vorige maand bezocht ik de Dream Out Loud-tentoonstelling in Het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Wij wilden ook naar het Stedelijk maar toen we de lange rij toeristen zagen zijn we afgehaakt. We wisten trouwens niet dat het Stedelijk al weer open was. Na 114 jaar van verherherverherverbouwing weet je dingen soms niet meer.

Een geweldige verzameling werk van jonge makers die aan de hand van kunst en technologie bouwen aan een betere toekomst.

Apple, dat is ook kunst en technologie en bouwen aan een betere toekomst maar dan zonder subsidie. Wel met winst. Dat dan weer wel.

Ik werd er ongelofelijk blij van.

Mooi. Eindelijk waar voor je belastinggeld! Verder: jij blij, iedereen blij. De aarde draait niet om de zon, de aarde draait om het universum, het universum dat ben jij.

En besefte: de tweedeling in Nederland gaat tussen mensen die de toekomst omarmen

Op zelfmoordenaars na omarmt iedereen de toekomst denken wij zomaar.

die kansen zien en willen vernieuwen

Die de mogelijkheid krijgen subsidie binnen te harken door een of ander projectje te verzinnen.

die op een positieve manier aan de slag willen met de uitdagingen van deze tijd.

Als je nu ook nog even ‘hands on mentaliteit’, ‘key point indicators’ en ‘geen problemen maar uitdagingen’ er bij noemt heb je de marketingbullshitclichébingokaart helemaal vol en maak je sowieso grote kans op een WC Eend naar keuze!

En mensen die bang zijn.

Wat raar: onschuldige mensen afgeslacht in concertzalen en op tijdschriftredacties, allemaal door aanhangers van een religie van vrede en tolerantie, terwijl we weten dat er nog heel veel andere aanhangers van die vrede en tolerantie vrij rondlopen die elk moment kunnen besluiten nog meer mensen af te slachten. En daar dan bang voor zijn. Jeetje. Je zou haast denken dat mensen op zelfbehoud uit zijn!

Bang voor verandering

Omdat die verandering er voor zorgt dat leuke dingen verdwijnen en mensen die onze vrijheid haten extra kansen krijgen.

bang voor Europa

Dat beslist niet democratische vehikel waar ze beslissingen nemen waar wij als burgers geen invloed op hebben. Zoals bijvoorbeeld het binnenhalen van mensen die onze vrijheid (en vrouwen, en homo’s, en democratie, en ongelovigen) haten en ons willen afslachten

bang voor nieuwkomers

Zoals mensen uit culturen waar ze gewend zijn vrouwen te onderdrukken, waar het normaal is om cartoonisten af te slachten als ze een kwetsende tekening maken?

bang voor aanslagen

Lees: bang om dood te gaan. Dat is raar want?

En vooral bang om hun verworvenheden te verliezen.

Het feit dat het gaat om een ‘verworvenheid’ impliceert al dat je het niet kwijt wilt. Anders zou je het ook niet verwerven. Een verworvenheid verliezen betekent terug naar de tijd voordat die verworvenheden er waren. Dat heet: ‘achteruitgang’.

Dat speelt natuurlijk niet alleen in Nederland.

Dat zou ook maar nationalistisch zijn en dan rijden de treinen voor je het weet weer naar Auschwitz.

De Brexit is een heel goed voorbeeld.

Van wat? Van mensen die de toekomst omarmden, gebruik maakten van hun mogelijkheden, een kans zagen om aan een voor hun betere toekomst te werken en aan de slag te gaan met de lastige uitdaging om via een referendum los te komen van de EU?

Zo werd een hele generatie jonge Engelsen de dupe van een groep angstige conservatieven.

Zo werd een hele groep realisten bijna de dupe van een groep naiëve jonge Britten en linkse politici.

Je ziet het ook aan het gepolariseerde politieke klimaat in landen als Nederland, Frankrijk en Amerika

Wat? Dat ‘jonge mensen’ die ‘optimistisch’ zijn en ‘de toekomst willen omarmen’ het steeds minder vaak eens zijn met zuivere democratische beslissingen en steeds vaker proberen de vrijheid voor andersdenkenden te beperken door de realiteit te bestrijden en een ingekleurd dwangmatig positief narratief op te dringen aan anderen?

En helaas zijn de mensen die een negatieve boodschap verkondigen altijd veel mondiger.

Of ze zijn gewoon veel realistischer waardoor hun verhaal overtuigender en inhoudelijker is en daarom beter aanslaat bij anderen.

Frustratie is kennelijk een betere motor voor actie dan optimisme.”

Het is in elk geval een realistische motor, wat je van optimisme niet kunt zeggen. Daarmee kom je al snel uit op gemakkelijke inhoudsloze retoriek als: ‘Werken aan een betere toekomst’, ‘de toekomst omarmen’, ‘kansen zien’, ‘aan de slag gaan met uitdagingen’…

Daarom krijgen we langzamerhand door media en politici het gevoel opgedrongen dat de wereld kapot gaat.”

Dat zou zomaar eens kunnen ja, dat de wereld kapot gaat. En dus? Je denkt dat de wereld niet stuk kan? Of dat zolang jij er rondloopt de wereld niet kapot mág gaan?
Wat geeft jou eigenlijk de overtuiging dat dit gevoel wordt ‘opgedrongen’, terwijl het gewoon netjes wordt verteld door media en politici omdat het nou eenmaal onderdeel is van de realiteit? Alleen omdat jij het geen prettig gevoel vindt is het allemaal niet waar en wordt het opgedrongen? Was de safe space gesloten vandaag?

Dat we op de rem moeten stappen.

Omdat we anders vol gas een afgrond in rijden.

Onverdraagzaam moeten zijn.

Tegen mensen die nog onverdraagzamer zijn.

En onze eigen belangen te allen tijde moeten verdedigen

Waarom de belangen van anderen verdedigen? Kunnen die dat zelf niet?

en niet open mogen staan voor verandering.

Na al die jaren van bij de EU horen, hoort Groot-Britannië straks niet meer bij de EU. Toch een hele flinke verandering. Dit was alleen mogelijk omdat er voldoende mensen waren die ook opstonden voor een verandering. Alleen niet de door jou gewenste verandering, maar desalniettemin een verandering. Bevalt het al, die diversiteit (van gedachten)?

Eerlijk gezegd ben ik dat spuugzat.

Dat klinkt niet al te optimistisch en positief. En het gaat, wederom, om jou. Best raar voor iemand die het zo vervelend vindt dat mensen om hun eigenbelang denken.

En ik weet zeker dat ik niet de enige ben.

Oh, nu heb je de anderen weer nodig? Die moeten dan aan jouw belang denken?

Kijk maar naar de beweging IEDER1

Die club waar zeker 10.000 7000 1500 mensen, wat BN’ers en natuurlijk Eric ‘deugen als een talentloze middelmatige Nederlandse NPO-radiopresentator in een Glazen Huis’ Corton voor op een verregend Museumplein gingen staan?

die liet zien dat veel Nederlanders wél de multiculturele samenleving omarmen.

1500 Nederlanders! Dus 16.998.500 Nederlanders niet. Maar dan nog, nu hebben ze dat laten zien. En nou?

Onder de nieuwe generatie heerst ook optimisme over de andere issues van onze tijd.

Issues zoals: de falende ouderenzorg? Corruptie bij politie? Onmogelijkheid om een betaalbare woning te vinden? Autobranden in Amsterdam? Een OV-infrastructuur die kraakt in z’n voegen? Files? Een regering die geen beloftes nakomt? Belastingverhoging? Islamisering? Kankerverwekkend kunstgras? Groeiende onderklasse? Naderend einde fossiele brandstoffen? Oorlog om olie? Te hoge concentraties fijnstof? Stijging georganiseerde misdaad? Groeiend wantrouwen naar openbaar bestuur? Dreiging van Rusland? ISIS-strijders in de vluchtelingenstroom? Tweedeling in maatschappij? Racisme? Homohaat? Vrouwenonderdrukking? Uithuwelijken van minderjarige meisjes? Eerwraak? Zinloos geweld? Jeugdbendes en straatterreur? Toename van politieke correctheid? Geweld in het OV? Vrouwen die op straat worden uitgescholden voor ‘kankerhoer’? Toename woningovervallen? Kanker als doodsoorzaak nummer 1? Misdadigers die niet meer levenslang mogen worden gestraft? Tbs’ers die steeds maar weer ontsnappen? Tbs-klinieken waar het zo’n puinhoop is dat ze moeten worden gesloten? OM dat het te druk heeft? Gruwelijke liquidaties op klaarlichte dag? De opstapeling van lijken van ‘vergismoord’-slachtoffers? Doodgeschoten aankomend premiers? Filmmakers die worden afgeslacht? Columnisten die uit hun eigen stad moeten verhuizen? Illegale polygame shariahuwelijken? Ernstige verkeersongevallen die nauwelijks worden bestraft? 100.000 zware alcoholisten die gewoon autorijden en 90 doden per jaar veroorzaken, elk jaar weer, zonder dat er ook maar iets tegen kan worden gedaan? Pensioenen die verdampen? Vergrijzing? Een sociaal stelsel dat dreigt te bezwijken? Somaliërs die voor 80% in de uitkering zitten? Werkloosheid? Vrouwenhandel? Uitbuiting? Graaibonussen voor bankiers, woningcooperatiebaasjes, medewerkers belastingdienst, wachtgeldpolitici en alle andere oplichters uit de semi-publieke sector? Een nog altijd dreigende financiële wereldcrisis? Een dreigende burgeroorlog in Frankrijk? Een chronisch tekort aan politie en veiligheidspersoneel? Steeds zwaarder geweld tegen hulpverleners? Bezuinigingen op alles waar burgers wel wat aan hebben? Steeds meer openbaar bestuurders die worden geïntimideerd? De ‘liberale’ taximarkt? Groeiende verknoping bovenwereld en onderwereld? Te snelle groei van steden? Falende onderwijsinstituten? ICT-problemen bij het UWV, de politie, de belastingdienst, SVB, vul hier zelf uw ICT-falende overheidsorganisatie in? Dreigende bestuurloosheid van Nederland door versnippering politieke landschap? 625 miljoen euro per jaar naar een NPO waar niemand naar kijkt? Domme moekes die vinden dat je kinderen niet mag inenten? De monopolisering van nieuws door Facebook? Zoekmanipulatie door Google? Extreme stijging antisemitisme? Beveiliging van Joodse scholen, synagoges, Joodse monumenten? Opwarming aarde? Groei radicale islam? Luidere roep om censuur, no-platforming, verbieden van meningen, bezetten van onderwijsvastgoed, toevlucht nemen tot vandalisme en geweld om je zin te krijgen? Het beschuldigen van blanken van ‘racisme’ alleen maar omdat ze blank zijn? Juweliers die zes keer worden overvallen zonder dat er ooit iemand wordt gepakt? Een oplossingspercentage van misdaad van slechts enkele procenten? Humor, satire en ironie die steeds minder gewenst is en steeds minder wordt herkend en erkend? Universiteiten waar ‘diversiteit’ belangrijker is dan wetenschap? Seculiere instellingen met een gebedsruimte? Dreigende onbetaalbaarheid van infrastructuur? Een groeiende onderklasse die onder de armoedegrens leeft? Onvermogen van politie en justitie om iets te doen aan seksueel geweld tegen vrouwen?

Ontwikkelingen op het gebied van wetenschap

Sociaalwetenschappen? Genderstudies?

technologie

Zoals Facebook, Apple en Instagram. Allemaal uit de VS. Allemaal winstgerichte ondernemers.

kunst

Gesubsideerd.

en innovatie

Successen als papieren couranten, NPO3 en de jaarlijkse ideetjes van het Innovatiefonds van de Journalistiek?

bieden mogelijkheden om te bouwen aan een betere toekomst

Of aan een toekomst die vooral geschikt is voor jou en die andere mensen waarvan jij al hebt bepaald dat ze hetzelfde vinden als jij. Toch maar weer eigenbelang op kosten van de rest? Is nog best wel groot he, die verleiding tot eigenbelang? Je zou haast denken dat je menselijk bent, net als al die mensen die dingen doen en vinden waar jij het niet mee eens bent.

Creativiteit wordt volop ingezet om via experiment te komen tot oplossingen

Zoals Geenpeil waarbij vele creatieve vrijwilligers zich volop hebben ingezet om te komen met een oplossing van een probleem waarbij een volk zich steeds minder vertegenwoordigt voelt en vreest steeds minder democratische invloed te hebben? Zoals Geenstijl en TPO, die experimenteerden met nieuwe vormen van journalistiek en debat om het monopolie van politiek-ideologische pers en media te doorbreken?

Overal zie je mensen opstaan die vooruit willen

We zien vooral mensen opstaan die het zat zijn dat een minderheid van naïeve positieven bepaalt wat ze moeten denken, vinden, voelen of mogen weten. Vandaar de ongekende groei van het populisme. Het zal je vies in de oren klinken, maar ook die populisten denken dat ze daarmee ‘vooruit’ kunnen. Lastig toch wel he, die ‘diversiteit’?

Met nieuwe ideeën.

‘Laten we met z’n allen een statement vormen voor meer diversiteit, zodat er daarna helemaal, totaal, absoluut niets, nul komma nul verandert. Verander nu je ava in een regeboog!’

Op het gebied van schone energie bijvoorbeeld.

Zoals Tesla? Die peperdure auto van een ondernemer die wél gewoon winst wilde maken met zijn creaties?

Onafhankelijke journalistiek.

Zoals de NPO? Of bedoel je NRC Wilmer Heck Karatermoordblad? RTL Unilever misschien?

Meer duurzaamheid.

‘Laten we plastic waterflesjes en plastic tasjes verbieden! Ja! Laten we meer verbieden! Hoera, verbieden is pas echt innovatie! En dan nu windmolens plaatsen op plekken waar niemand ze wil!

Meer verdraagzaamheid.”

‘WIE PVV STEMT IS EEN GORE FASCIST EN ONVERDRAAGZAAM DUS DIE MOET KAPOT! SOWIESO, WIE ANDERE DINGEN ZEGT DAN IK VIND WIL EEN NIEUW AUSCHWITZ EN IS NIET WELKOM! LATEN WE EEN MARS VOOR DE BESCHAVING LOPEN EN STANDBEELDEN BESCHADIGEN OM TE LATEN ZIEN WAT VERDRAAGZAAMHEID IS!’

Bij We Are Public doen we dat op het gebied van cultuur.

Ah, een organisatie met subsidie…

Onze missie is om meer publiek en inkomsten te genereren voor de kunsten.”

Lees: er moet meer subsidie komen.

En dan vooral voor jonge, avontuurlijke makers.”

Bejaarden moeten kapot. Leeftijdsdiscriminatie is immers ook heel verdraagzaam.

Dat doen we met een innovatief lidmaatschap

Hoera! Geld! Dat is erg innovatief hoor, mensen laten betalen voor een product.

en door te bouwen aan een loyale groep mensen

Wie niet loyaal is, en vindt wat wij vinden, zetten we tegen de muur.

die kunst en cultuur

Gesubsidieerd.

“op een nieuwe manier ontdekt”

‘Kijk, een stellage van aan elkaar gelaste fietsen die helemaal niemand wil zien, maar dan met een statement voor vluchtelingen en tegen Wilders! Vernieuwend! Zal ik nu op een podium gaan staan en een schemerlamp imiteren? Of gewoon maar weer mijn kut laten zien?’

en ondersteunt

‘Hier, subsidie’

Een bescheiden streven binnen de context van de wereldproblematiek

In Aleppo lachen ze zich helemaal kapot, als ze het zouden weten, maargoed daar hebben ze geen Facebook. En meestal ook geen kinderen meer, of zelfs maar ledematen anyway. Maar toch: altijd goed om wat aan Hele Echte Problemen bij te dragen. Vanachter je Macbook. Via Facebook en Twitter. Met een avatar. Met subsidie en inhoudsloze marketingkreten. U deugt! Alstublieft, een WC Eend! Vanavond bij Pauw, morgen bij DWDD. Nu klappen iedereen. Wie niet klapt is een fascist. Klappen godverdomme! En juichen! Sunny side up of we vragen onze online VARA-afdeling of die je helemaal kapot belastert!

“Maar we zijn onderdeel van een veel grotere beweging van optimisten.

Bij Ieder1 zeiden ze ook telkens dat het ‘een grotere beweging’ is maar gek genoeg ontbreekt het telkens aan bewijs voor dat soort beweringen. Then again, in je eigen hoofd is elke beweging grenzeloos en eeuwig. Dus ‘dream out loud!’

En het wordt hoog tijd dat wij meer van ons gaan laten horen.”

Nou inderdaad, van ‘optimistische’ ‘jonge’ mensen die ‘het spuugzat zijn’ hoor je nou nooit eens wat! Het is niet zo dat op zaterdag de Volkskrant-social justice warrior-bijlage Vonk helemaal vol staat met die sneue retoriek. Of dat de Blendle-nieuwsbrief elke dag dertien keer ‘optimisme voor de toekomst’ is. Of dat De Correspondent heel optimistisch en betrokken wat nog warme lijken onderpist door te roepen dat een keukentrapje gevaarlijker is dan een haatbaard met Kalashnikov. Of dat de online opinieredactie van de Volkskrant tegenwoordig alleen nog maar laffe feelgoodpulp publiceert, desnoods over tantraseks, meestal met als doel om gratis reclame te maken voor een of ander subsidieproduct. Of dat NRC-next het alleen nog maar over ‘racisme’ en ‘diversiteit’ heeft.
Nee, echt, hoog tijd dat je dit geluid eens laat horen! Misschien een website oprichten en die VICE noemen?
Niet dat het wel iets gaat oplossen, of ook maar iets gaat betekenen, maar uiteindelijk gaat het er toch om dat jij jezelf moreel bevredigt en kunt laten zien dat je deugt, is het niet? Het gratis misbruik maken van échte problemen is kennelijk het wisselgeld dat we aan die bescheten millennialgeneratie schuldig zijn.
Het eigenbelang als grotesk kwaadaardig narcistisch monster, vermomd als altruïstische weldoener. Yep, still quiet on the Western front.

Dus als je goede ideeën hebt

Moet je gaan ondernemen en proberen winst te maken.

en zin hebt in de toekomst: laat het horen.

Wij hadden een goed idee voor meer zin in de toekomst: een website waarin we gratuite, zelfgenoegzame, arrogante, naiëve waarheidsontkenners in de media zoveel mogelijk ontmaskeren. Interesse?

Op vol volume

Schreeuwen en stampvoeten: het wapen van de gefrustreerde millennial en de subsidieloze middelmatige kunstenaar. Te weinig talent komt niet bovendrijven, herrie maken en schreeuwen is hetzelfde als roeren op de bodem van de poepkan: kom je dat talent alsnog tegen. Ongewild.

Laten we het tij keren

Als we het tij dan maar wel de kant op keren van iedereen die het niet met ons eens is!

en ons verzetten tegen angst

Doodgaan en creperen met je ingewanden uit je buik in een Parijse concertzaal is immers leuk, dus waarom bang zijn?

onverdraagzaamheid

Zoals de linkse culturele ‘fatsoenlijke’ en ‘verschillige’ sector bomvol ‘verdraagzame’ mensen, die vooral uitblinkt in rancune en het onderdrukken van andersdenkenden? Weet je wat een oplossing voor onverdraagzaamheid zou zijn? Napalm op Amsterdam-Zuid!

en conservatisme.

Zoals het in stand houden van bewegingen, media, kunst en cultuur die niets anders doen dan blijven vasthouden aan outdated normen en waarden en linkse ideologieën en dat vooral in stand willen houden?
Best een geinige manier om conservatisme te bestrijden: sinds 1968 alleen maar dezelfde dingen zeggen en bij het woord verandering vooral denken aan exact dezelfde dingen blijven zeggen, zodat je alles wat bestaat sinds 1968 lekker langer in stand kunt houden. Conservatisme als strijd tegen conservatisme. Het lijkt bijna wel post-moderne abstracte kunst. Tip: subsidie voor aanvragen!
Hee, weet je trouwens welke groeiende religie in de maatschappij ook extreem conservatief is? Coalitie smeden om dat te bestrijden?

Laten we coalities smeden

Exact. De ander als nuttige idioot. Een mooi klassiek betoog: alles voor mijzelf, met dank aan de ander als cannonfodder. Heb jij wel eens een omelet gemaakt zonder eieren te breken? Ik vraag dit voor een vriend.

Dream out loud!

Tenzij ze niet dromen wat jij droomt, want dan zijn het ineens nachtmerries, en dat mag niet: veel te realistisch, veel te negatief. Verbieden dan maar?