Opinie

Bonusquote: zo eng 1984 gaat de ‘diverse’ Universiteit van Amsterdam worden

12-10-2016 20:14

 

“‘Iedereen moet meewerken aan een diverse en inclusievere universiteit en dat zal niet vrijblijvend zijn.’

Aandachtspunt vier zal veel mensen nog hoofdbrekens kosten: de academische gemeenschap zal een ‘gemeenschappelijke taal moeten ontwikkelen, waarbij iedereen zich veilig voelt’. Het gaat om ‘een gedeelde taal of begrippenkader, waarmee we op een weloverwogen manier over diversiteit kunnen praten.’

Daarnaast zou er iets gedaan moeten worden aan de curricula. ‘Die behandelen vaak alleen het dominante perspectief. Wanneer we recht willen doen aan zowel het heden als het verleden kunnen we verscheidenheid aan perspectieven niet negeren.’ Het gaat daarbij niet alleen om curricula, maar ook om opgeroepen beelden in de openbare ruimte. ‘Een pijnlijk voorbeeld van hoe de UvA dit nu negeert is de trots op het VOC-tijdperk, die tot uiting komt in de Heeren-XII kamer in het Oost-Indisch Huis, een kamer die zonder verdere problematisering van de koloniale geschiedenis wordt gebruikt.'”

 

Mocht iemand twijfelen of de UvA nog altijd een marxistisch-links bolwerk is, hier heeft u het antwoord. Woensdag kwam een ‘diversiteitscommissie’ met een eindrapport bomvol ‘aanbevelingen’ (al blijft het voorlopig bij alleen mindcontrol en propaganda, de gevreesde verplichte Stalinistische diversiteitscursussen en diversiteitsquota komen er niet).

Aanbevolen wordt om de UvA te veranderen in een soort real life versie van 1984 waar mensen desnoods zullen worden gedwongen ‘mee te werken aan een diversere en inclusievere universiteit’. Dat klinkt in elk geval erg tolerant en open, het kan niet anders of zoiets is enorm vruchtbaar voor het wetenschappelijke klimaat. En er moet natuurlijk een ‘gemeenschappelijke taal worden ontwikkeld waarbij iedereen zich veilig voelt’ (lees: mensen moeten vaker hun bek dicht houden en mogen veel dingen niet meer zeggen of benoemen, wel zo handig bij het wetenschappelijke uitwisselen van gedachten en ideeĆ«n).

Op studieboeken moeten triggerwarnings komen, micro-agressies zoals blanke heteroseksuele mannen zonder knotje en muziek van Robin Thick moeten worden verboden en het wetenschappelijk debat moet tot een absoluut minimum worden beperkt anders kan dat mensen kwetsen. Moet er toch worden gedebatteerd dan graag in bedekte termen en uiteraard zonder gebruik van genderspecificatie of etnische afkomst van wetenschappers. (Tenzij het over Machteld Zee of wetenschappers uit Leiden gaat natuurlijk, dat zijn xenofoben, daarover mag je zeggen wat je wilt, diversiteit en inclusiviteit geldt toch niet voor Ieder1, gekkie!)

Maar alleen het ver-1984-iseren van de UvA is niet voldoende. Er kan het beste ook maar flink ouderwets communistisch worden huisgehouden. Zo ‘moet er iets worden gedaan aan de curricula’ (lees: het mag niet meer alleen over de Grieken gaan, er moet ook aandacht worden besteed aan zwarte filosofen uit 500 voor Christus, ook als die er niet waren, dan verzin je ze maar) en het moet ook maar eens afgelopen zijn met al dat krenkende en kwetsende trots zijn op het Nederlandse VOC-verleden (lees: bommen op de grachtengordel, ook op al het klassieke vastgoed van de UvA want dat is gebouwd met bloedgeld van slaven). Op de plaats van al die superbezwaarde historische haatbouwwerken kan dan een mooie safespace worden gebouwd (blanke mannen en rechtse mensen niet welkom, duuuh, dit is een diverse universiteit hoorrrj!).

In de comments bij Folia had een sarcastische reaguurder trouwens nog een goed idee om beslist niet vrijblijvend de diversiteit en inclusiviteit er bij iedereen in te rammen: “Laten we meteen ook alle Rembrandts, Spinoza’s en alles wat de Gouden eeuw gebracht heeft in de fik steken.”

Topplan! Zullen we dan ook gelijk maar kraagloze UvA-uniformen met rode boekjes invoeren? Resultaten uit het verleden bieden wat dat betreft uitstekendeĀ garanties voor de toekomst.