Opinie

Columnist Peter Middendorp liegt er op los in onjournalistiek haatzaaiblad ‘Volkskrant’

08-10-2016 14:23

Volkskrant-columnist Peter Middendorp, bij iedereen reeds bekend van liegen en feiten verdraaien (‘pijnlijke fout’, aldus de Volkskrant zelf), heeft zaterdag in de Volkskrant opnieuw een haatzaaiende en lasterlijke column vol leugens geschreven. Dit keer was dr. Machteld Zee het slachtoffer.

Zee promoveerde onlangs aan de Leidse universiteit op een onderzoek naar shariarechtspraak in Groot-Britanniƫ en concludeerde dat er sprake is van een parallel islamitisch rechtssysteem. Haar dissertatie werd bewerkt tot een boek (Heilige Identiteiten) waarover Zee onlangs een interview gaf aan het AD, wat kennelijk helemaal niet mocht van gedachtepolitie Middendorp.

Maar omdat Middendorp zoals steeds te veel een met zichzelf ingenomen moralist is en te weinig journalist lukt het hem niet om met voldoende feiten op de proppen te komen die zijn bedenkelijke en haatzaaiende fatwa kunnen onderbouwen. Ook bij het proberen neer te sabelen van dr. Zee neemt Middendorp zijn toevlucht tot verzinsels en overige feitelijke onjuistheden.

Zo schrijft Middendorp:

 

“Net als in haar boek, aanleiding voor het AD-interview, geen voorbeelden bij haar beweringen, ook geen kleine illustraties leverde. Ik staakte mijn lectuur en stelde mezelf de vraag: had ik ooit van een slechtere wetenschapper dan Zee gehoord? Ik bedoel: zelfs Diederik Stapel begreep dat je stellingen van bewijs moet voorzien, al fabriceerde hij dat vervolgens zelf.”

 

Dit is, uiteraard, beslist onjuist. Het boek van dr. Zee is namelijk de bewerking van haar dissertatie, een verslag van een wetenschappelijk onderzoek dat door diverse hoogleraren werd goedgekeurd als wetenschappelijk werk. En zelfs in Leiden (waarover je als UvA-docent kennelijk probleemloos mag zeggen dat het allemaal ‘xenofoben’ zijn) zijn wetenschappelijke werken gewoon dat: conclusies van onderzoeken, naar aanleiding van beweringen, feiten, illustraties en onderbouwingen.

Maar nog los daarvan staan er wel degelijk voorbeelden en illustraties in het boek. Sterker nog, maarliefst 35 opeenvolgende pagina’s staan vol met voorbeelden en illustraties, als onderbouwing van de gedane beweringen.

Ziekelijke en obsessieve haatzaaier

Het lijkt er dus sterk op dat Peter Middendorp ofwel het boek niet heeft gelezen en hoe dan ook van Machteld Zee de nieuwe Pim Fortuyn wil maken (sowieso heeft Peter Middendorp in zijn oeuvre als columnist weinig anders gedaan dan anderen kapotmaken, anderen die het waagden niet te vinden wat hij vindt. Je kunt je dus best afvragen: hoe krijgt zo’n ziekelijke en obsessieve haatzaaier als Peter Middendorp toch steeds zijn onwaarheden de publieke ruimte in?) ofwel hij heeft het wel gelezen maar negeert de pagina’s die hem onwelgevallig zijn gewoon. Toch al iets wat bij de Volkskrant doodnormaal is, onwelgevallige feiten negeren.

In beide gevallen blijft het gewoon serieuze laster van de Volkskrant. En laster is strafbaar. Waren wij dr. Machteld Zee dan hadden wij deze keiharde leugens gewoon met de wet bestreden. Dat je linkse haat per canard op de voorpagina wenst te zetten is een keuze van de linkse haatzaaiers zelf, maar wetenschappers bewust besmeuren in een zogenaamde ‘kwaliteitscourant’, dat kun je alleen maar zoveel mogelijk bestrijden.

Hoe dan ook, het is al de zoveelste keer dat de Volkskrant (voor ‘Goed Volk’) zich bedient van leugens en bedrog, en alles wat beslist niet journalistiek is, om de eigen bekrompen maar boze moraal op agressieve wijze aan lezers op te dringen.

Zeg nu uw abonnement op

U kunt uw Volkskrant-abonnement dan ook hier vandaag nog opzeggen. Doe het nu meteen, voor een echt Peter Middendorp dus hatelijke verzinsels vrij leven!

Neem bijvoorbeeld een abonnement op het AD: daar schrijft een topjournalist als Wierd Duk voor. Terwijl ze bij de Volkskrant kritiekloos angst verspreiden en hun courantje vol Haro Kraaken met ranzige roddels, publiceert topjournalist Wierd Duk het ene nieuwswaardige feit na het andere. Dus kiest u zelf: een dagblad vol met haat, laster, verzinsels en het bewust maar kritiekloos angst verspreiden of een dagblad vol met feiten en waarheden?

De Volkskrant: op naar de 0,0 oplage!

Zo. En dan nu even afsluiten met een ronkend citaat van Michel Houellebecq:

 

“Ik, van mijn kant, geef de hoop niet op zolang ik leef aan het bankroet van bepaalde kranten bij te dragen. […] Niettemin lijkt het me niet onmogelijk, aangezien de kranten in de laatste jaren veel lezers verloren hebben. Alle linkse media, dat wil zeggen bijna alle […] media, bevinden zich in zwaar weer. Ze stellen hun lezers teleur.”

 

 

Foto: een wetenschapper die ook dingen zei die niet mochten van Goed Volk.