Media & TV

Bonusquote: NRC godwint referendumvoorstanders kapot (gewoon wéér)

08-10-2016 15:15

 

“Referenda maken meer kapot dan je lief is.

Afgelopen zondag konden de Hongaren ‘ja’ of ‘nee’ zeggen tegen een vluchtelingenquotum; ‘nee’ won, maar het vereiste opkomstpercentage van ten minste 50 procent werd niet gehaald.

Zo manifesteert het referendum zich steeds nadrukkelijker als bomgordel om de democratische rechtsstaat. En bomgordels ontploffen.

Adolf Hitler snapte als geen ander hoe hij het referendum ten eigen nutte kon inzetten om aldus het parlement te omzeilen. Op 12 november 1933 peilde hij het gesundes Volksempfinden over Duitslands uittrede uit de Volkenbond met de vraag:’Vind jij, Duitse man en jij, Duitse vrouw, deze politiek van jouw Rijksregering goed en ben jij bereid te verklaren dat deze politiek uitdrukking geeft aan jouw eigen opvatting en jouw eigen wil en je daarmee plechtig te vereenzelvigen?’

Hitler verving het parlement door het referendum.

Zo nieuw is het dus niet, een politicus die het parlement terzijde schuift (‘nep-parlement’) en het referendum verkiest voor het voeren van zijn politieke strijd.

Niettemin hadden de initiatiefnemers van dat referendum alles uit de kast gehaald om Het Volk bang te maken voor het aanstaande EU-lidmaatschap van Oekraïne. Echter, geen enkel land kan even de EU worden ‘ingerommeld’ – artikel 49 van het Verdrag betreffende de Europese Unie laat dat eenvoudigweg niet toe. Iemand die rechten heeft gestudeerd, zoals een van de initiatiefnemers van het referendum, en nochtans met droge ogen beweert dat Oekraïne door middel van het Associatieverdrag de EU wordt binnengeloodst, is doende stemmers opzettelijk te misleiden, om ze te winnen voor een standpunt dat zij, waren zij wél goed geïnformeerd, niet zouden delen.

In het misleiden van de stemmers spelen professionele nieuwsmedia een niet te veronachtzamen rol. Misleiders krijgen veel ruimte in de media. Hun leugens veroorzaken reuring – en reuring voert de boventoon waar nuance steeds verder wegkwijnt.”

 

Bovenstaande klassieke Godwins en andere moralistische obscene insinuaties, inclusief de gebruikelijke zielige laster, zijn afkomstig van ene Steven de Winter. Daar hebben wij nog nooit van gehoord, we kunnen dus ook niet zeggen waarom hij dit soort onzin in NRC laat afdrukken, maar bij het stuk (Blendle-link) staat wel een foto van een blanke babyboomer met bril, dus dat zal hem dan wel zijn (en te weten dat het een babyboomer is moet genoeg zeggen).

Wij hebben verder ook geen flauw idee waarom de oude linkse kwaliteitshaatmedia bewust op ramkoers lijken te voeren en onophoudelijk bezig blijven met hun ronkende moralisme en zo de intens ontevreden lezers meer en meer van zich vervreemden. Wellicht is het een of andere bizarre oud mediale exitstrategie?