Waarom de Volkskrant van onschatbare waarde is

03-10-2016 20:55

Verbeeldt u zich mijn verbazing toen de kwaliteitscourant der kwaliteitscouranten vanmorgen een buitengewoon bevreemdend nieuwsfeit bracht, per postduif bezorgd bij de vele babyboomers in haar naar verluidt snel slinkende ledenbestand, maar voor mij zowaar online op te vragen, ongehinderd door kansloze betaalmuurtjes en andere ontmoedigende informatiedrempels.

Het feit wil namelijk dat- houd u vast- de mens van oudsher een zeer moorddadig zoogdier is, en dus niet het toekomingsgezinde, zachtmoedige, of anderszins tot vrede geneigde type waar wij hem altijd voor hebben gehouden. In your face, nieuwsjunkies! En onthoud: de Volkskrant bracht het u eerst. Nu goed, een enkeling vermoedde al dat de aanwezigheid van moorddadigheid bij de mens niet geheel uit te sluiten valt (zie de gehele geweldsgeschiedenis der mensen sinds zij rechtop staan), maar eindelijk is nu ook uit onderzoek gebleken dat homo sapiens sapiens conform allerlei evolutionaire determinanten de hand er niet voor omdraait zijn medemens nu en dan een goede aframmeling te geven, of zelfs een kopje kleiner te maken als dat hem zo uitkomt.

Laat de bazuinen schallen

Dat ‘s-lands belangrijkste kwaliteitscourant (weliswaar in een gedeelde plaats met de NRC, maar toch) dit nu breekt, helemáál niet ten overvloede ook, bevestigt nog eens datgene wat we eigenlijk altijd al wisten, namelijk dat nieuws pas nieuws als de krant des volks zégt dat het nieuws is.

Ik zeg: laat de bazuinen schallen, en hamstert blikvoer voor het geval dat, want als dit geen brekend nieuws is in de categorie aardbeving-veroorzaakt-tsunami of water-gevonden-op-Mars, dan weet ik het godverdomme ook niet meer.

Fietsendiefstal

Trouwens, als we dan toch verrassende nieuwsfeiten aan het breken zijn, wil ik graag van de gelegenheid gebruik maken om uw aandacht te vestigen op het bizarre feit dat fietsendiefstal in onze hoofdstad best wel vaak voorkomt en dat aangifte daarvan geen enkel effect heeft, waarmee ik u in één beweging een verrassend stukje waarheidsvinding ten geschenke geef, én TPO de felbegeerde primeur toeschuif die zij de adverteerders kan voorhouden met de mededeling dat elke geïnvesteerde euro ten volle wordt benut.

Of wacht!

Onderzoeksjournalistieke innovatie

Anyway, als er ook maar een rijstkorrel van waarheid schuilgaat achter die kwaadwillende geruchten over tegenvallende verkoopcijfers, bewijst de Volkskrant hiermee maar eens mooi haar toegevoegde waarde naast al die u-klikt-wij-draaien pauperwebsites waar het internet van vergeven is.

Afijn, het is dit type nieuwsvergaring, deze onderzoeksjournalistieke innovatie, en het feit dat de krant zo vriendelijk is om ons deelgenoot te maken van dergelijk opmerkelijks, die maken dat de Volkskrant  zo’n unieke en onmisbare plaats blijft innemen binnen het toch al selecte groepje kwaliteitscouranten die ons land rijk is.