Reportage

AD-columniste Hanina Ajarai geeft tips hoe u columnist kunt worden

25-09-2016 14:53

Jonge journalisten zijn deze zaterdagmiddag samengekomen in perscentrum Nieuwspoort voor het Festival van de Journalistiek. Er zijn allerlei deelsessies en discussies, maar het hoogtepunt van de middag vindt meteen aan het begin plaats. De presentatrice vertelt over het thema van de dag: specialiseren. De vraag is of journalisten dat moeten en zo ja, waarin.

Er is een speciale gast aanwezig om hier haar licht over te laten schijnen. Het is Hanina Ajarai, de moslima die sinds enige tijd ook een zwaar bekritiseerd AD-columniste is. Hanina vertelt dat ze zichzelf eigenlijk niet als columniste zag, maar dat het AD haar overtuigde dat ze ‘goede meningen heeft voor columns’. Hanina is gelovig en begreep van het AD dat ze dat “goed kan uitleggen”.

Een personality-column

Hanina schrijft over zichzelf, vertelt ze. Ze schrijft “een personality-column”. Ze zegt dit op een toon alsof ze het zelf niet gelooft. Laatst las Hanina het AD en leerde ze over tuigvloggers. Daar schrijft ze niet over, want ze schrijft liever over “nieuwe dingen”.

Hanina krijgt soms hatelijke reacties. Er zijn volgens Hanina lezers die vinden dat ze niet mag schrijven omdat ze een hoofddoek draagt. Er zijn bovendien mensen, zo vertelt Hanina, die vinden dat ze niet over de islam mag schrijven. Waar dat stond vraagt niemand, maar bij TPO stond dat juist niet en bij GeenStijl ook niet. Hanina trekt zich niets aan van al dit commentaar, zegt ze. “De shitload” na haar eerste column is voorbij: de storm is gaan liggen. Hanina heeft “de harten van sommige AD-lezers gestolen,” weet ze. Ze vergeet het bewijs erbij te leveren.

Ook uit haar eigen gemeenschap krijgt Hanina weleens kritiek. Ze schreef over salafisten en toen kwam de kritiek “best wel dichtbij”. Hanina denkt inmiddels goed na voordat ze iets opschrijft, vertelt ze. Door alle kritiek is ze meer gaan nadenken hoe haar columns overkomen. Ze is er niet onzekerder van geworden, verzekert ze ons.

Tips van Hanina

Dan geeft Hanina de jonge journalisten tips hoe je columnist kunt worden. Hanina denkt dat je het beste onderscheidend kunt zijn “want dat is origineel.” Ze heeft geen boodschap over de vraag of specialisatie in de journalistiek wenselijk is. Jammer, want dat is het thema van deze middag. Ze noemt twijfelend het woord “onderzoeksjournalistiek” nog even. Misschien is dat wel wat voor haar.

De presentatrice vindt de columns van Hanina “heel leerzaam”. Ze moedigt ons aan ze te lezen. Dan mag Hanina weer van het podium af. Applaus van de jonge journalisten. AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis slaat een arm om haar heen. “Goed gedaan Hanina”, hoor ik hem in gedachten zeggen.