Media & TV

NPO-website liegt glashard over nieuwe privacywet Edith Schippers

17-09-2016 16:51

Op de NPO-website Joop.nl (Vara) worden lezers voorgelogen over de gevolgen van een nieuwe door minister Edith Schippers (VVD) ingediende privacywet die onlangs door de Tweede Kamer is aangenomen. In deze nieuwe wet wordt bepaald dat zorgverzekeraars, uitlsuitend als laatste redmiddel, in het medisch dossier van patiënten mogen kijken om eventuele fraude beter te kunnen bestrijden. Dit zou volgens veel media een ernstige schending van privacy inhouden.

De feiten zijn echter heel anders (zie NOS-filmpje hieronder). De Schippers-wet is vooral een aanpassing van een al bestaande wet en pakt voor een deel eerder voordelig uit voor patiënten dan nadelig. Zo mochten verzekeraars vroeger ook al in medische dossiers kijken maar moeten ze dat nu aan de patiënt melden. Kort gezegd is het dus zo dat er wel is waar sprake is van privacyschending maar dat dit al lang zo was. Deze nieuwe wet heeft alleen gevolg voor mensen die een specifieke, zogenaamde restitutiepolis, hebben afgesloten met hun verzekeraar.

Paniekzaaierij op linkse websites

Sommige ‘linkse’ media gingen echter aan de haal met dit verhaal en verkondigden, niet zelden voorzien van de waarschuwing dat het vooral de ‘commerciële’ zorgverzekeraars zijn die privacy zullen schenden (“megacorporaties die geen fuck om jou of je organen geven maar wel om meer geld”, aldus VICE), dat er in de toekomst ‘dus’ vaker sprake zal zijn van ernstige privacyschendingen.

Zo ook volgens een ‘journalistieke’ nieuws- en opiniewebsite de NPO. TPO-auteur Stijn Verbruggen ontdekte echter dat men bij de NPO de burger kennelijk graag bewust vals voorlicht en daarbij glashard liegt.

De NPO-website in kwestie schrijft onder andere:

 

“Het wetsvoorstel van minister Schippers om zorgverzekeraars inzage te geven in medische dossiers is in de Tweede Kamer aangenomen. Het zou moeten voorkomen dat mensen fraude plegen maar geeft de verzekeraars ook de mogelijkheid om patiënten die zij als ‘risicovol’ zien te weigeren.”

 

Er is echter geen enkel bewijs, of zelfs ook maar een reden voor de bewering dat verzekeraars nu ineens een ‘mogelijkheid’ zouden hebben om ‘risicovolle patiënten te weigeren’. Nog afgezien van het feit dat ze vóór deze nieuwe wetgeving ook al de mogelijkheid hadden om in patiëntendossiers te kijken, is het voor zorgverzekeraars bij wet verboden om patiënten te weigeren. (Tenzij je fraudeur bent.)

Een keiharde leugen dus van de NPO.

Alleen voor aanvullende verzekeringen naast het basispakket mag de verzekeraar patiënten weigeren. In de praktijk komt dit echter maar zelden voor en gaat het om verzekeringen met zeer hoge vergoedingen. Bovendien hebben de meeste verzekeraars überhaupt geen medische eisen voor hun aanvullende verzekeringen.

De NPO: liegen op uw kosten

Het is op z’n zachtst gezegd absurd dat een website van de NPO (die zegt voor ‘verbinding’ te willen zorgen in de maatschappij) mede op kosten van de belastingbetalers gebruik maakt van glasharde leugens en verzinsels om extra paniek en tevens verdeeldheid en polarisatie te veroorzaken.

 

U kunt uw VARA-lidmaatschap hier opzeggen.

 

Dit aardige staatsfilmpje legt op voor iedereen met een IQ boven de 44 begrijpelijke wijze nogmaals uit wat de enige échte feiten inzake de nieuwe Schippers-wet zijn:

screen-shot-2016-09-17-at-16-30-31screen-shot-2016-09-17-at-16-33-51screen-shot-2016-09-17-at-16-44-51