Opinie

Volkskrant-hoofdredacteur reageert op ontluisterende uitspraak rechter over foto op voorpagina

14-09-2016 19:13

 

“We zijn geschrokken van deze uitspraak. Als zo makkelijk persoonlijke schade bewezen wordt geacht op grond van mogelijke associaties in binnen- en buitenland, wordt het werk van redacties, fotografen en cameralieden een stuk moeilijker. Wij vinden dat de vrije nieuwsgaring in het geding is, en beraden ons op stappen om hier juridische duidelijkheid over te krijgen”

 

Vandaag werd er wéér een stukje van de persvrijheid in Nederland afgeknabbeld, en wéér omdat iemand anders zich ‘gekwetst’ voelde en kennelijk voldoende poen had om bij de rechter net zo lang te drammen tot hij werd beloond voor zijn gedram. De Volkskrant moet maarliefst 1500 euro schadevergoeding betalen aan een man die herkenbaar in een foto op de voorpagina was te zien. En dat is ‘privacyschending’ aldus de rechter. Kennelijk lijd je door ‘privacyschending’ zoveel (onzichtbare) schade dat zoiets 1500 euro waard is.

Met meer dan 220 kilometer per uur een vader dood en zijn twee kinderen gehandicapt rijden is bijna nog goedkoper in rechtstaatpretpark Nederland.

Mocht u als journalist werkzaam zijn, onthoud dan: de tijd van vrije nieuwsgaring, persvrijheid en nieuwsbelang is voorgoed verleden tijd. 2016 is het begin van een nieuwe tijd waarin de gekwetsten, de drammers en (al dan niet zelfbenoemde) slachtoffers de nieuwe heiligen en onaantastbaren zijn.

Want we moeten immers zo veel mogelijk deugen.