Buitenland

‘Google, Facebook en Twitter falen bewust in ISIS-bestrijding’

26-08-2016 17:34

De Britse Parliament’s Home Affairs Committee stelt in een rapport dat Google, Facebook en Twitter “de platformen bij uitstek zijn voor het verspreiden van propaganda en het recruteren voor terrorisme”. Dit terwijl Twitter deze week nog aankondigde alleen al dit jaar 235.000 terreur-gerelateerde accounts te hebben opgeheven.

“Grote bedrijven als Google, Facebook and Twitter, met hun miljardenomzetten, falen welbewust om deze trend een halt toe te roepen en verschuilen zich achter hun supranationale wettelijke status, ook al weten ze dat hun sites gebruikt worden door de aanstichters van terreur”, zegt Keith Vaz, voorzitter van de Home Affairs Committee. De commissie hekelt het feit dat de bedrijven slechts een paar honderd man in dienst hebben om terreur op hun platformen te monitoren en dat Twitter niet pro-actief melding maakt van terroristische activiteiten bij de autoriteiten.

Verder dringt de commissie aan op Britse wetgeving om de bedrijven tot actie te dwingen, en op medewerking met onderzoek naar deze terreuraccounts. Kritische belangengroepen vrezen juist voor een inperking van de vrije meningsuiting als overheden te veel verantwoordelijkheid leggen bij private media- en techbedrijven.