Opinie

Bonusquote: Eddy Terstall legt het nut van boerkiniverbod uit

19-08-2016 11:51

 

 

“De man identificeerde zichzelf als moslim. Hij noemde het zwempak een buiging naar de baardmannen. Hij maakte duidelijk dat door de normverschuiving vrouwen die luchtiger gekleed zijn door dit soort fratsen in de toekomst gevaar kunnen lopen doordat ze als onzedig kunnen worden gezien.

Ontworsteling van kerk en kapitaal, dus ook van moskee en oliemiljarden, zou toch nog hoog in het rode vaandel moeten blijven staan. Links is namelijk bij uitstek internationalistisch en heeft een emancipatieverhaal dat niet cultuurgebonden is maar supranationaal in alle facetten. Niet in de laatste plaats op het vlak van de ononderhandelbare gelijkwaardigheid van man en vrouw. Maar oud-links is in morele verwarring. Pigment is het ultieme argument. Een grotere oppervlakkigheid en intellectuele leegte is nauwelijks voorstelbaar.

Comfortabel Nederland lijkt alleen maar solidair te kunnen zijn wanneer die solidariteit gratis is. Wanneer er geen moed of inspanning voor nodig is. Men is zelden bereid om pal te staan voor derden die dezelfde vrijheid verdienen als voor hen vanzelfsprekend is. Zich nota bene links noemende ‘feministen’ sprongen op de bres voor ‘keuzevrijheid’ om de boerkini te mogen dragen. Of scharrelkippen het vol vuur opnemen voor legbatterijen.”

 

Eddy Terstall, filmmaker en tevens kritisch PvdA-lid, snapt iets wat oud-links (lees: PvdA) maar niet wil snappen en dat is dat emancipatie niet ophoudt bij huidskleur of religie. Dus terwijl de PvdA-jeugd lekker regressief gaat staan juichen voor het onderdrukken en knechten van moslimvrouwen, vooral omdat ze daardoor kunnen laten zien hoezeer ze zelf deugen, legt Eddy Terstall nog maar eens geduldig en liefdevol uit waar het bij de klassieke linkse waarden emancipatie en solidariteit écht om draait. Of om zou moeten draaien.

Ondanks dat het in de Groene Amsterdammer staat, toch het clubblad van de linkse grachtengordelelite, is zijn verhaal natuurlijk aan dovemansoren gericht. Wat de pret niet mag drukken, het is altijd goed intellectuele te horen die dingen wel willen snappen. Daar zijn er niet zo heel veel meer van in Nederland.