Opinie

VvMU tijdens Airborne Wandeltocht: ‘Liever geen Wilders-achtige uitspraken’

15-08-2016 10:24

Elk jaar vindt tijdens de eerste zaterdag van september in Gelderland de Airborne Wandeltocht plaats. Deze wandeltocht, die start in Oosterbeek, herdenkt de Slag om Arnhem in 1944 toen geallieerde soldaten als onderdeel van operatie Market Garden in de omgeving van Arnhem werden gedropt om de brug over de Rijn veilig te stellen. De slag om Arnhem faalde jammerlijk waardoor het Nederland boven de grote rivieren nog tot mei 1945 moesten wachten op bevrijding.

Tijdens de Airborne-wandeling van zaterdag 3 september zullen ook enkele kunstwerken langs de route worden geplaatst. Twee van deze kunstwerken zijn afkomstig van de Amsterdamse kunstenaar Jeroen Bisscheroux. Ze worden opgesteld langs de Italiaanseweg in Doorwerth. Het zijn twee reusachtige toeters waardoor mensen ‘iets kunnen zeggen’ want, zo laat de kunstenaar in De Gelderlander weten (PDF, zie ook onder dit artikel), “vrijheid van meningsuiting is voor mij een groot goed. Ik bied mensen een open podium”.

Artborne

Dat ‘vrijheid van meningsuiting’ tijdens een bevrijders-wandeltocht een groot goed is, ligt voor de hand. Er wordt immers een bevrijding van de dictatuur herdacht. Dus ook het project Artborne (interactieve kunst langs de wandelroute) moet daarover gaan. De Renkumse Stichting Scarabee, die dit kunstproject organiseert, zegt daarover in De Gelderlander: “Het kunstwerk moet een betekenis hebben. We willen de herdenking van de oorlog, de bevrijding en de herwonnen vrijheid een nieuwe impuls geven. Belangrijk daarbij is dat het wandelend publiek wordt uitgenodigd daaraan mee te doen”.

Prachtig inderdaad. Vrijheid vier je immers samen. Vrijheid is voor iedereen. Toch?

Oh wacht, toch niet: ondanks dat mensen door de kunstwerken ‘een open podium wordt geboden’ en dat mensen ‘iets kunnen zeggen’ omdat vrijheid voor iedereen is, is Nederland kennelijk toch nog niet helemaal bevrijd van de onderdrukking en dictatuur, bevrijd van tirannen die menen te bepalen wat iemand moet denken of moet stemmen. Want volgens de kunstenaar worden er “liever geen Wilders-achtige uitspraken gedaan” via zijn kunstwerken.

De mensen mogen zeggen wat ze willen, ze zijn immers bevrijd en vrij, maar ‘Wilders-achtige uitspraken’ vallen kennelijk niet onder die vrijheid. Raar. Alsof die geallieerden ooit om Arnhem hebben gevochten zodat daarna alsnog voor mensen kan worden bepaald wat ze moeten denken, zeggen en stemmen.

Zwichten voor tirannen

U wordt kortom weer eens met de neus op de reeds bekende feiten gedrukt: uw vrijheid, waarvoor ook in Arnhem 1944 zoveel mannen hun leven gaven, is bij de kek-bebrilde culturele babyboomvrouwtjes van kunststichtingen en gesubsidieerde kunstenaars in veilige correcte handen. Zolang u maar wel denkt en zegt wat zij willen: want dát is échte vrijheid.

Onze kunsttip voor de Airborne-tocht editie 2017: reusachtige gloeilampen langs de route plaatsen die de wandelaars dan helemaal zelf kunnen doven. Als herinnering aan de tirannen waarvoor we inmiddels zijn gezwicht.

Al zijn gaslampjes die kunnen worden uitgeblazen natuurlijk ook leuk.

 

Foto: Maarten Brante.

 

Screen Shot 2016-08-15 at 10.22.56