Ebru Umar moet in september voor de Turkse rechter verschijnen

10-08-2016 17:12

Columniste Ebru Umar moet zich op 6  en 22 september in Turkije verantwoorden voor uitspraken over Atatürk en de Turkse president Erdogan. Ze had hen in een interview met De Telegraaf ‘dictators’ genoemd. Ook is ze aangeklaagd voor belediging van de islamitische profeet Mohammed, dat zou gaan om een tweet uit 2011.

De krant Metro meldt woensdag dat Umar niet van plan is om af te reizen naar Turkije voor de zaak. “Ik heb een advocaat die mij vertegenwoordigt.”

De aanklacht over Umar na het interview met De Telegraaf is afkomstig van een anoniem persoon die zich verschuilt achter een alias. Hij heeft wel meerdere klachten over Umar gedeponeerd. Umar, of beter gezegd haar advocaat, loopt kans in totaal zeven keer voor de rechter te moeten verschijnen. Drie van de tien aanklachten zijn inmiddels geseponeerd.

Umar werd op 23 april door de Turkse politie in haar vakantiehuis in Kusadasi aangehouden. Aanleiding waren kritische tweets over Erdogan. Ze kreeg een uitreisverbod dat op 10 mei werd opgeheven. Umar keerde direct terug naar Nederland.

Lees ook

Dossier Ebru Umar