NRC verwijdert cartoon Oppenheimer over Abou Jahjah

08-08-2016 20:00

Zomergast Abou Jahjah blijkt een week na zijn Zomergasten optreden de gemoederen nog steeds bezig te houden. NRC Handelsblad publiceerde maandagmiddag online een artikel van de activistische Libanese-Belg waarin deze terugblikte op zijn optreden in het VPRO-programma vorige week zondag. Bij het artikel stond een cartoon van NRC’s huiscartoonist Ruben L. Oppenheimer. Op dat dekselse Twitter ontstond ophef, ook Jahjah zelf liet weten weinig ingenomen te zijn met de tekening. Later op de dag was de cartoon verdwenen. Wat was de reden? Adjunct-hoofdredacteur Egbert Kalse tegen ThePostOnline: “Dit is het gevolg van een inhoudelijke journalistieke discussie.”

De bezwaren op Twitter had Kalse – die deze weken over de krant gaat – niet meegekregen. De cartoon van Oppenheimer zag hij naar eigen zeggen pas toen de opiniepagina’s van NRC en NRC.Next voor dinsdag werden opgemaakt. “We hebben de afgelopen tijd redelijk veel aandacht aan Jahjah besteed en ook de discussie of hij een wolf in schaapskleren is. Jahjah refereert daar in zijn artikel ook zelf aan. Dat nog eens ondersteunen met zo’n cartoon vonden we uiteindelijk teveel van het goede. Dit is het gevolg van een inhoudelijke journalistieke discussie. Dus toen we besloten hadden de cartoon niet in de papieren kranten te plaatsen, hebben we deze ook offline gehaald.”

Dus het besluit heeft niets te maken met eventuele gevoeligheden inzake moslims, varkens, wolven en/of de rattenvanger van Hamelen? Kalse: “Nee, deze cartoon is vintage Ruben. We zijn heel blij met hem.”

Waarvan akte.

oppenheimer jahjah

Lees ook

TPO – Zomergasten-recensie: Abou Jahjah

Ruben L. Oppenheimer is op vakantie en niet bereikbaar voor commentaar.