Media & TV

Kloosried: ‘Negeer terreur’, berichten uit de meisjeskamer

29-07-2016 13:14

Happinezmeisje Pauline Bijster houdt een dagboek bij, en Hans Nijenhuis van het Algemeen Dagboek meende daar columns in te ontwaren. Het resultaat is het geschreven equivalent van een meisjeskamer: suikerzoet, naïef, geïdealiseerde weergaven van de werkelijkheid aan de muren en in de lucht de bitterzoete geur van onschuld. Onschuld die spoedig zal verbleken in het felle licht van de echte wereld, dat reeds langvingerig onder de de roze gordijnen door prikt.

Vandaag schreef Pauline in haar dagboek een stukje over terreur. ‘Negeer terreur’, pende zij in kordate kapitalen bovenaan de pagina, de datum netjes ernaast.

Lief dagboek:

Mensen zeggen ‘dat de wereld in oorlog is’ en dat het nu wel ‘erg eng wordt allemaal’. Toen ik woensdag schreef dat ik liever mijn kop in het zand stak, ontplofte mijn twitterfeed.

‘Mensen zeggen’, oei, de echo van het scherpst van de snede van het publieke debat heeft ook het kamertje van Pauline bereikt. Heel raar dat mensen op Twitter zo afwijzend reageren op ‘je kop in het zand steken’, bijna alsof dat beslist niet de taak van een zichzelf respecterend columnist is. Je kunt de terreurgolf negeren, maar schrijf dan gewoon een stukje over dat je shampoo op is, in plaats van het podium dat iemand je geeft te misbruiken om te zeggen dat je het ergens niet over gaat hebben. ‘IK BEN ER NIET’ met je handen voor je ogen roepen, de meeste mensen hebben daar een vierjarig neefje voor en hoeven het niet te horen van een volwassen vrouw in een dagblad.

Lief dagboek:

Mensen zijn bang, maar ik vertik het om daar aan mee te doen.

Nee poppedop. Het is heel schattig dat jij met je armen over elkaar dingen gaat vertikken, maar jij of all people hebt ook niet zo veel te vrezen he? Nooit een mening gehad, laat staan een verkeerde. Nooit bedreigd of onderdrukt door moslims. Nooit beticht van racisme en/of fascisme omdat je jaar in jaar uit terecht het gevaar van islam en immigratie onder de aandacht bracht. Dus natuurlijk ben jij niet bang, malle meid, waarom zou je? Maar je hebt het helemaal mis, mensen zijn niet zozeer bang maar wel boos.

Lief dagboek:

De wereld staat niet in brand, zeker niet hier in Europa. Nog steeds is de kans om te overlijden aan een televisietoestel dat per ongeluk uit een raam op je hoofd valt, groter dan omkomen bij een terroristische aanslag.

De kans is onwaarschijnlijk klein, mits je je mond houdt over grotemensenzaken, dat jijzelf slachtoffer wordt van terreur. Dit is zeker waar, de oude media krijgen geen genoeg van statistiekjes om mensen te sussen met dergelijke kansberekeningen. Maar weet je wat het is. Hoewel iedere dode voor nabestaanden even erg is, terreur heeft een compleet andere maatschappelijke impact dan een vallende TV. En een heel andere intentie ook, televisietoestellen zijn er niet op uit om, in een duister pact met de zwaartekracht, het Vrije Westen kapot te maken. Wat je dus eigenlijk zegt, jongedame, is dat terroristen een ongelukkig toeval zijn. Dat, of je dicht TV’s daadwerkelijk boosaardige neigingen toe, maar zo mal ben je nou ook weer niet.

Lief dagboek:

Het aantal terreurslachtoffers in Europa was dertig jaar geleden ongeveer even groot als nu. En terrorisme-experts vertellen ons dat IS helemaal niet zo’n goed geoliede bende is, en diens macht niet schrikbarend groot. De aanslagplegers zijn soms niet eens officieel erbij aangesloten.

‘Officieel erbij aangesloten’? ISIS is niet de Boyzone Fanclub he lieverd? Met contributie en een lidmaatschapskaart? Als je iets minder zou cherry picken in het werk van die experts, zou je weten dat dat juist de strategie van ISIS is: radicaliserende moslims wereldwijd aanspreken om op eigen houtje kufaar mee te sleuren hun martelaarsdood in. Of dacht je echt dat het eenlingen waren, een hele roedel lone wolves?

Lief dagboek:

En precies daarom zouden we er niet te veel aandacht aan moeten besteden. De aanslagen die in Europa en de VS zijn gepleegd afgelopen maanden, werden uitgevoerd door gestoorde, wanhopige eenlingen.

Zucht. We hadden het kunnen weten.

Lief dagboek:

Treurige zielen die dood willen maar eerst nog één – in hun ogen – ‘grootse’ actie willen plegen. Door deze daden in kranten en op de radio op te blazen als ‘terroristische aanslagen op onze beschaving’ en ‘de wereld in oorlog’, geven media hen precies wat ze willen: grootsheid.

‘De media’ geven helemaal niets, de media, althans, sommige media, doen wat de media moeten doen: feiten brengen zodat geïnformeerde burgers in staat zijn tot het maken van keuzes en het vormen van opinies. Zeg maar: een pijler van een vrije, Westerse democratie. Zeg maar: precies dat wat islamitische terroristen haten en kapot willen maken. Is je trouwens weleens opgevallen, Plien, dat deze redeneertrant werkelijk waar NOOIT opgaat als het nieuws over varkenskoppen bij moskeeën of AZC’s betreft? Dat het echt geen enkel probleem is als ‘de media’ dergelijke extreemrechtse maar geweldloze dommigheden opblazen als ‘terroristische aanslagen op onze beschaving’ en de daders ‘grootsheid’ verschaffen? Gek he?

Lief dagboek:

Frankrijk heeft dit nu gedeeltelijk ingezien: een aantal Franse nieuwszenders wil geen gezichten of namen van daders meer publiceren om hen de martelaarsroem niet te gunnen. En ja, deze daden zijn aanstekelijk voor andere gestoorde, zieke eenlingen. Ze worden gekopieerd: zoals de mass shootings op Amerikaanse scholen werden gekopieerd. En zoals er in 1774 na publicatie van Goethe’s boek Het lijden van de jonge Werther een zelfmoordgolf door heel Europa spoelde. Nog een reden dus om aan de gestoorde daden niét te uitgebreid aandacht te schenken.

‘Frankrijk’ heeft niets ingezien, enkele politiek correcte Franse media kiezen ervoor hun taak en democratische plicht te verzaken en de burger relevante feiten te onthouden. Dit past naadloos in de trend om statistieken over vallende TV’s prominent te brengen, de sussende leugens over islamitische terreur (‘het zijn eenlingen’, ‘het heeft niets met islam te maken’, ‘boos/bang worden is precies wat de terroristen willen’, je kent ze wel Pauline) werken gewoon niet meer dus is het tijd voor afleidingsmanoeuvres en zelfcensuur. Berichtgeving over terreur werkt niet aanstekelijk, de koran, haatimams en verheerlijking van martelaren werken aanstekelijk. Voorstellen de berichtgeving te staken is als zeggen dat je voorlichting tegen roken moet staken. Aandacht voor het fenomeen maakt roken voor copycats alleen maar aantrekkelijk, en verder laten we de tabaksproducenten ongemoeid. En Goethe’s arme Werther vergelijken met de koran lijkt intelligent maar toont helaas vooral aan dat je minstens één van beide boeken niet gelezen hebt.

Lief dagboek:

Negeren zal niet de oplossing zijn, maar wel een begin daarvan. Wat zou er gebeuren, als na de volgende aanslag niet alle Europese voorpagina’s rood kleurden, maar het slechts klein gemeld zou worden op pagina 6? Natuurlijk, ik gun naaste betrokkenen alle liefde, troost en steun van de wereld. Maar ik gun IS niet dat we nu met zijn allen in angst en oorlog verder leven.

Mensen zijn niet zozeer bang om zelf te eindigen als een onduidelijke rafelige vleeshoop in een metro, als zij bang zijn is dat vooral om het uitverkopen en afbreken van onze vrije samenleving. En dat komt niet door vallende TV’s. Dat komt door het blijven binnenhalen van moslims, ondanks het feit dat het gelijk van immigratie- en islamcritici elke dag weer ruimschoots bewezen wordt. En door het falen van de pers, die er nu maar voor kiezen om al die feiten die het gelijk van racisten kritische mensen bewijzen, maar niet meer al te prominent te brengen. En door naïeve wensdenkmeisjes zoals jij, Pauline, die pas willen inzien dat er een oorlog tegen ons gevoerd wordt, als zij hun meisjeskamertje niet meer kunnen verlaten zonder geconfronteerd te worden met aanranders, amokmakers en kranten waar helemaal niets anders meer in staat dan roze gebabbel uit de weerloze meisjeskamer die Europa zou moeten zijn, volgens jou.