Opinie

Bewijs: het grote oud mediale policor wegkijken is nu echt begonnen

27-07-2016 11:12

 

Artikel begint na afbeeldingen.

Screen Shot 2016-07-27 at 10.10.25 Screen Shot 2016-07-27 at 10.10.14 Screen Shot 2016-07-27 at 10.10.08 Screen Shot 2016-07-27 at 10.06.32

 

Alstublieft, even wat voorpagina’s van Nederlandse wegkijkmedia. Couranten. Kwaliteitscouranten. En wat blijkt? De zo gevreesde policor campagne om ‘de boel bij elkaar te houden’ en de burger vooral niet in een richting te sturen die een zekere politicus in de kaart zou kunnen spelen is in volle gang. Kennelijk nemen de Nederlandse ‘kwaliteitscouranten’ in de zomer de rol over die de NPO normaal speelt. Iemand moet de burger blijven voeren met de juiste propaganda natuurlijk.

Islamitische aanslag

Het gaat niet alleen om het geheel of gedeeltelijk ontbreken op de voorpagina’s van het nieuws over de islamitische aanslag in Frankrijk. Bij de Volkskrant (krant voor amokmakend Goed Volk in bezit van bakfiets) en Trouw (voor ‘boefjes’) hebben ze in elk geval nog een klein kadertje gereserveerd voor dit nieuws (wat kennelijk vrijwel in het niet valt bij het enorme nieuws dat vluchtelingen hun huizen moeten delen) en dat de Telegraaf überhaupt geen aandacht besteedt aan dit nieuws op hun voorpagina is weliswaar wonderlijk, maar sinds de nieuwe hoofdredacteur aldaar is er wel meer wonderlijk bij de voorheen wakkerste krant van Nederland (zoals bijvoorbeeld die lachwekkende dagelijkse pisvlek rechts onderaan de voorpagina).

Brainwashen

Maar echt beangstigend wegkijk-policor wordt het op de voorpagina’s van de Noordelijke regiocouranten Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant (beiden van dezelfde uitgever, de NDC Mediagroep). Daar wordt de beïnvloedbare courantlezende provinciale babyboomer niet alleen geheel weggehouden bij de harde feiten (het nieuws over de islamitische aanslag op een kerk waarbij een Franse bejaarde priester zijn strot werd afgesneden door twee jonge moslims die hun daad ook nog eens filmden, waarvan één bekend was bij de veiligheidsdiensten en zelfs een enkelband droeg, wordt pas op pagina 7 voor het eerst gemeld) maar er wordt ook actief gepoogd de lezer te brainwashen. Boodschap: er zijn dan wel terreuracties gaande maar een keukentrapje is gevaarlijker (propagandataal voor: het is niet de bedoeling dat u ook maar durft te twijfelen aan de nationale veiligheid of de islam en graag ook niet aan minderheden ook al worden de recente gruweldaden wel telkens begaan door minderheden uit naam van de islam en laat u vooral niet verleiden door politici die zeggen meer veiligheid te bieden).

Massapsycholoog Jaap van Ginneken

Dat kan op zich nog een keuze zijn voor een hoofdredactie. Een bizarre keuze, want een krant hoort nieuws te brengen en geen stichtelijke boodschappen, in elk geval niet op de voorpagina (hoi Parool!), desalniettemin een keuze. Maar wie dit artikel op de meest prominente plek van de hele courant ook daadwerkelijk leest (Blendle-link) zal iets opvallen. Het artikel gaat in op de vraag hoe we kunnen voorkomen dat we ‘ons bang laten maken’. En om antwoord te geven op die vraag, het enige juiste antwoord uiteraard want dit is een vraag die bedoeld is om de vooraf bedachte boodschap te versterken, beslist niet om een objectief antwoord op een objectieve vraag te vinden, heeft de verslaggever een ‘massapsycholoog’ geïnterviewd, ene Jaap van Ginneken.

Maar hee! Wacht eens even: diezelfde Jaap van Ginneken werd een dag eerder óók al geïnterviewd door NRC Handelsblad. En ook toen gaf Van Ginneken de juiste, politiek-correcte maar vooraf gewenste antwoorden. Namelijk: er is niks aan de hand! En verder kun je de mensheid indelen in types die een vluchtreactie geven op angst (de goeden) en mensen die een vechtreactie geven op angst (de fouten). Die laatsten zijn, uiteraard, de Wilders-stemmers die hun onderbuik laten spreken. Om dat te benadrukken, en om er zeker van te zijn dat ook echt iedereen zijn boodschap begrijpt, geeft Van Ginneken in NRC maar even het voorbeeld van ‘mensen die schelden op social media en agressief reageren op moslims’ (agressief reageren op andere religieuzen is kennelijk geen enkel probleem).

‘Niks aan de hand!

Ook nu weer geeft Van Ginneken in De Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden een wel heel expliciete boodschap mee: “Het wordt tijd dat we inzien hoezeer we ons gek laten maken”, zo laat hij letterlijk optekenen. Oftewel: er is niks aan de hand, u wordt niet gek door de terreur zelf  maar door degenen die er verslag van doen, de media, er is dan ook helemaal geen gemene deler die achter al deze terreur zit want het is allemaal de schuld van de media.

Nu kan het natuurlijk best toeval zijn dat eerst NRC en vervolgens, een dag later, de Noordelijke couranten het noodzakelijk vinden een ‘er is niks aan de hand’-geluid te laten horen. En zo heel veel Nederlandse massapsychologen die leuke quotes kunnen geven zullen er ook niet zijn. Wat dat betreft is uitkomen bij Jaap van Ginneken toch een beetje hetzelfde als uitkomen bij Beatrice de Graaf met terrorismevraagstukken: de inhoud is niet van belang, als de juiste dingen maar worden gezegd en de juiste boodschap wordt overgebracht naar het domme volk.

Geen toeval

Maar op dinsdag een uitgebreid artikel (door maarliefst twee redacteuren geschreven) over ‘je niet bang laten maken’, inclusief een verkapt pleidooi voor ‘constructieve journalistiek’ (lees: bij nieuws over problemen ook oplossingen bieden, dus na een islamitische terreuraanslag ook even er bij vermelden dat meer stageplekken voor Marokkaanse jongeren terreur tegengaat), in NRC Handelsblad en de volgende dag exact dezelfde boodschap, met exact dezelfde moralistische deskundigen, maar dan in een courant van een totaal andere uitgeverij? Dat kan toch haast geen toeval meer zijn.

Agendajournalistiek

Lezers, laat je niet voor de gek houden: de Nederlandse agendajournalistiek, die sinds 1968 zo actieve innige verstrengeling tussen linke politiek en moralistische journalistiek, is nog altijd springlevend. En zolang die agenda niet kan worden uitgevoerd via de bekende NPO-kanalen (geen dagelijkse DWDD en Pauw) moet er een ander medium worden gevonden om het debat ‘de juiste richting’ op te sturen. Bijvoorbeeld via de voorpagina’s van aan politieke ideologieën onderdanige couranten, dankzij gewillige knipmessende policor journalisten, lakeien van het Grote Morele Gelijk, die straks allemaal een baantje als persvoorlichter bij een politieke partij willen.

Zelfstandig burger

Laat je niets voorliegen: lees geen kranten. Kijk geen NPO. Lees internet. Zoek je eigen nieuws. Omdat je recht hebt op de waarheid. De volledige, ongesluierde, onbewerkte, realistische, harde waarheid. En vanuit die waarheid kun je zelf je conclusies trekken en zelf je (politieke) richting bepalen.

Niemand hoeft dat voor jou te bepalen. Je bent tenslotte een zelfstandig burger. Laat je dus ook behandelen als zelfstandig burger, en niet als imbeciel.

 

 

Lees ook: NRC: teveel nieuws over terreur wakkert vooroordelen over minderheden aan