Opinie

NRC: ‘Teveel nieuws over terreur wakkert vooroordelen over minderheden aan’

26-07-2016 16:32

 

“Terreuraanslagen daarentegen, de moderne variant van een bijtende slang, appelleren aan onze diepste angsten. Harvard psychologiehoogleraar Daniel Gilbert zegt dat we door het evolutionaire pad dat we hebben bewandeld goed zijn in het herkennen van directe gevaren, maar bedreigingen die sluipenderwijs ernstiger worden (de opwarming van de aarde) niet als zodanig waarnemen.

Een aanwijsbare slechterik (de slang of terrorist) boezemt meer angst in dan een anoniem gevaar, zeker als die slechterik ook onze sociale en morele codes overschrijdt. „De amygdala registreert het nieuws op een primair niveau en veroorzaakt ook primaire reacties: vluchten, vechten of bevriezen”, zegt [massapsycholoog] Jaap van Ginneken. „Die vechtreactie kun je waarnemen bij mensen die schelden op sociale media of zich agressief uitlaten over moslims. De vlucht- en bevriesrespons, dat zijn de mensen die de rolluiken naar beneden doen en zeggen: van mij hoeft het niet meer.”

Het volgen van nieuws over terroristische aanslagen kan niet alleen een traumatische ervaring zijn, het wakkert ook vooroordelen over minderheden aan. Dat blijkt bijvoorbeeld uit Nederlands onderzoek naar de publieke reactie op de moord van Theo van Gogh en uiteen onderzoek onder Israeliërs waarbij een verhoogde blootstelling aan terreurnieuws bleek te correleren met gevoelens van angst, stereotypering en de perceptie van een vijand.”

 

Hilarisch stukje links-fascistische wegkijkpropaganda weer in de NRC, die zich met deze betere progressieve ogendichtjournalistiek alvast voorbereidt op een nieuwe markt, die van de zogenaamde ‘constructieve journalistiek’ (zeg maar De Correspondent maar dan op papier, een soort Volkskrant dus eigenlijk). En omdat het NRC is, dus geen normaal kwaliteitsmedium maar een rancuneus moralistisch medium, hebben ze ook maar even een fopwetenschappelijke (psychologie, lol) babyboomer gevraagd de Wilders-stemmers te bashen (want NRC dus).

Dat u het even weet: als u wel eens scheldt op sociale media en/of ‘agressief uitlaat over moslims’ (over andere religies zoals het christendom kunt u zich onbeperkt agressief uitlaten want in de wereld der progressieve fopwetenschappelijke babyboomers is christenhaat natuurlijk nog wel gewoon bon ton) dan heeft u last van een ‘vechtreactie’ (lees: u bent een soort onbeheerste oermens met teveel onderbuik die elk moment zijn speer kan werpen), maar als u heel politiek-correct het nieuws negeert en islamitische aanslagplegers gewoon netjes ‘jongeren’ of ‘verwarde mensen’ blijft noemen bent u een geciviliseerde Sterre en heeft u alleen maar last van een verder ongevaarlijke en keurige ‘vluchtreactie’ (en een bakfiets).

Wist u trouwens al dat ‘teveel nieuws over terreur vooroordelen over minderheden aanwakkert’? Snel verbieden dan maar die tendentieuze nieuwsmedia!

Enfin, u kunt uw NRC-abonnement gewoon weer hier opzeggen. Of hier.