‘Journalist van de eeuw’ Henk Hofland (88) overleden

21-06-2016 14:08

Journalist Henk Hofland is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de NRC Handelsblad dinsdag bekendgemaakt. Hij was als schrijver en journalist een leven lang verbonden aan deze krant.

Hij was hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad tot aan de fusie met de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Die kranten gingen in 1970 samen in NRC Handelsblad. Hij werd daarna columnist, politiek commentator, essayist en romancier. Hofland had een vaste rubriek op de opiniepagina over buitenlandse politiek en schreef decennia een column voor de Cultuurbijlage. Hij begon zijn journalistieke loopbaan op 1 mei 1953 als buitenlandredacteur.

In 1999 werd hij door zijn medejournalisten uitgeroepen tot ‘Journalist van de Eeuw’. Ook werd hij onderscheiden met de Gouden Ganzeveer (1996) en de P.C. Hooftprijs (2011). De belangrijkste Nederlandse persprijs, De Tegel, is naar Hoflands werk vernoemd.

Op 11 juni stond er nog een interview met hem in NRC Handelsblad. “Ik ben nieuwsgierig als de pest”, zei hij in dit gesprek. De krant is volgens NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch in rouw door het overlijden van Hofland. ,,Met hem sterft een man die je zonder overdrijving een van de monumenten van onze krant mag noemen”, aldus Vandermeersch.

Volgend jaar verschijnt een biografie, geschreven door Jeroen Vullings, die Hofland voor dat boek precies honderd keer interviewde. Hofland had volgens de NRC al langer hartproblemen en overleed dinsdagochtend thuis in zijn slaap. Hij wordt in familiekring gecremeerd.

Lees ook

NRC Handelsblad – Journalist Henk Hofland (88) overleden