Media & TV

Politieagenten hebben gelijk, maar dat mág helemaal niet van NRC Handelsblad

11-06-2016 12:10

Diverse politieagenten die dachten vrij hun mening en gedachten te kunnen uiten via het afgeschermde en zelfs als ‘vertrouwelijk’ bekend staande intranet van de Nederlandse politie hadden geen rekening gehouden met de achterklapmethoden van het moralistische NRC Handelsblad. Deze courant publiceert zaterdag fragmenten van privégesprekken tussen agenten die online werden gevoerd op het politie-intranet.

Het gaat om gesprekken over het onderwerp ‘etnisch profileren’ en uit die gesprekken wordt duidelijk dat de meeste agenten er een nogal verstandige en realistische opvatting over dit onderwerp op nahouden. Zo vinden ze het niet raar dat donkere mannen in dure auto’s vaker worden aangehouden omdat statistieken nou eenmaal bevestigen dat donkere mannen in dure auto’s vaker worden verdacht van misdrijven en bepaald crimineel gedrag. Ook hekelen de agenten de ‘excuses’ die de politieleiding maakte naar aanleiding van het staande houden van rapper Typhoon. Veel agenten laten weten dat dit voelt als ‘een trap na’.

Maar dat mág dus helemaal niet van NRC Handelsblad! Politieagenten weten voortaan: ‘1984’ is real! De policor gedachtenpolitie leest altijd mee.  (en je collega’s kun je niet vertrouwen want die spelen privé-gesprekken door aan journalisten).

De citaten

Hieronder enkele citaten uit het artikel die afkomstig zijn van het afgeschermde en alleen voor privé-doeleinden gebruikte intranet van de politie, maar door een Nederlandse kwaliteitscourant zomaar werden gepubliceerd.

U kunt verder zelf beslissen of de geciteerde agenten in kwestie inderdaad handelen vanuit hun ‘onderbuik’ of gewoon verstandige dienders zijn die hebben geleerd van hun ervaringen in een totaal mislukte multiculturele samenleving:

 

“Niks mis met etnisch profileren als het op feitelijkheden is gebaseerd.”

“Profilering hoort bij politiewerk. Je ontkomt dan niet aan criteria als huidskleur, leeftijd en geslacht. Omdat het nu een bekende persoon betreft wordt er buitensporig veel aandacht gegeven aan deze staande houding.”

“Het voelt als een trap na. De agenten die Typhoon aanhielden, deden toch immers gewoon hun werk, niet anders dan normaal?”

“Wat moeten we nou! Patsers controleren of niet? Controleer je een keer een patser, krijg je deze reactie. En vlug je excuses aanbieden natuurlijk!”

“Iedereen binnen onze organisatie is vol lof als Roemenen, Polen en Bulgaren vaak zonder enige aanleiding gecontroleerd worden. Waar is de kritiek dan, vraag ik me af. Of komt er alleen kritiek als er sprake is van een kleurtje?”

“Bepaalde misdrijven worden aantoonbaar vaker gepleegd door mensen van een bepaalde etnische afkomst. Statistieken ondersteunen deze feiten, het zou misplaatst zijn dit te ontkennen.”

„Indien blonde knappe meisjes vaak betrokken zijn bij criminele activiteiten is het in mijn ogen niet vreemd dat deze groep mensen meer aandacht krijgt van de politie.”

„Begrijpen de mensen met een getinte/donkere kleur dan niet dat de misdaad vaak bij de allochtone Nederlanders te vinden is? Beetje (heel erg) struisvogelgedrag”

„Laat voortaan de huiskleur weg uit je bevindingen en alles komt goed.” Of: „Hou je mond, geef het rijbewijs terug en wens de bestuurder een fijne reis verder. Voorkomt veel ellende.”

“Casus: u krijgt een melding van een oude dame die het bureau binnensnelt met de mededeling dat ze zojuist beroofd is en dat de man in kwestie nog in de straat loopt. U snelt naar buiten en ziet daar inderdaad 2 mannen lopen. Eentje in een driedelig kostuum en eentje met een donkere huidskleur, verlopen uiterlijk en een verschoten jas. Welke heer grijpt u als eerste in de kraag?????? I rest my case…”

“WAAROM moet de politie zich hiervoor excuseren????? Ik word hier echt niet goed van. Zij deden toch gewoon hun werk.”

“Etnisch profileren? Nee. Dat is gewoon je werk doen. Net als wat de collega’s die die snuiterbol hebben gecontroleerd, hebben gedaan. Gewoon goed gewerkt.”