Opinie

Bonusquote: Herman Brusselmans zegt ‘neger’

05-06-2016 13:03

 

“Als je durft zeggen dat er problemen zijn met allochtonen, word je rechts genoemd. Dat is bullshit. Wat is dat, links en rechts? Ik ben links, maar ik zie dat los van de politiek. Links zijn is verdraagzaam zijn en een ander zijn vrijheid gunnen. Ik ben een oude hippie, hè. (zwijgt even) Ik heb ondervonden dat je in dit land niets mag zeggen of je wordt in een hoek geduwd. Je wordt altijd gerecupereerd door bepaalde groepen. Siegfried Bracke wou me voor de N-VA-kar spannen, Vlaams Belang gebruikte zelfs quotes van mij in campagnefolders. Daar was ik heel pissig over. Ik voelde: dit loopt uit de hand.

Intussen is je nieuwste boek alweer uit, ‘Zeik en het lijk op de dijk’. Je weet van geen stoppen.

Nee, en de volgende twee liggen ook al klaar. In september verschijnt ‘De Fouten’, een half autobiografisch boek. En in februari ‘Guggenheimer koopt een neger’.

Jij moet zowat de laatste Belg zijn die het woord neger publiek gebruikt.

Dat is politiek incorrect, ja. Maar wees nu eerlijk, ‘Guggenheimer koopt een zwarte man’ slaat toch op niets. Ik heb er lang over nagedacht, maar goed. Het zij zo als mensen dat verkeerd oppakken. (zwijgt even) Ik denk wel aan afbouwen. Ik word 60 volgend jaar. Dan moet je geen twee boeken per jaar meer schrijven, vind ik.”

 

Herman Brusselmans is alweer bijna 60. Gelukkig durft hij nog gewoon te zeggen wat hij wil zeggen. Dat is fijn, want dat wordt steeds moeilijker, al helemaal in Vlaanderen. Het hele interview is gratis te lezen op DeZondag.be.