Opinie

BN’ers zingen ‘vluchtelingenlied’ met discriminerende teksten in RTL Late Night

01-06-2016 16:21

Een aantal BN’ers heeft dinsdagavond in het RTL 4-programma RTL Late Night een zogenaamd ‘vluchtelingenlied’ gezongen. Het lied, op de wijs van Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen (The Scene) is bedoeld om het eigen ego van de BN’ers nog maar weer eens te bevredigen een extra spotlight te vergaren voor de relatieve onbekendheid van deze zogenaamde BN’ers geld op te halen voor vluchtelingen.

Maar waarschijnlijk is de tekstschrijver die je wist wat zou komen dezelfde als de tekstschrijver van het Koningslied want er komen een paar zeer rare en vooral discriminerende kwetsende teksten in voor.

Donker

Zo is er de zin:

“In het donker kan ik jou niet zien/maar ik weet dat jij daar staat”.

Opzich niks mis mee zou je denken, heb je wel eens in het donker (doe dan ook een lamp aan man!) ware het niet dat deze zin expliciet op vluchtelingen slaat, vluchtelingen die vrijwel zonder uitzondering niet blank zijn. Kennelijk ben je dan door je huidskleur dus gelijk ‘minder zichtbaar in het donker’? Alsof niet blank zijn automatisch betekent dat je in het donker verplicht een extra reflector moet gaan dragen? Sjiek hoor, meteen er maar vanuit gaan dat mensen met een andere huidskleur minder zichtbaar zijn op de fiets of tijdens het joggen. Als dat geen etnisch profileren is.

Etnisch profileren

Over etnisch profileren gesproken, wat dacht u van de zin:

“Dit is voor degene die je overal herkent.”

Pardon? Hebben alle vluchtelingen een monobrauw soms? Een merkteken op hun jas gespeld? Een hoger voorhoofd wellicht? Of willen de BN’ers hiermee misschien suggereren dat iedereen die niet blank is ook vluchteling is? Zo van: “Kijk, daar heb je er weer eentje, je kunt aan zijn huidskleur wel zien dat hij een vluchteling is”.
Je hoeft niet eens in een elektrische (lol) Mitsubishi Outlander te rijden om te worden geprofileerd. Je hebt kennelijk blanken, en daarmee gaat alles crescendo, en je hebt de rest: vluchtelingen. Alsof het om de eerste zwarte uit de Congo gaat in België anno 1952.

Wat zou rapper Typhoon hier eigenlijk van vinden? Oh, die werkt zelf mee. Okee. Laat maar dan.

Haram proost

Verder:

“Ik hef het glas op jouw gezondheid”.

Prima natuurlijk, met ijs graag, maar houden we er wel even rekening mee dat in dit glas géén alcoholische drank mag zitten? Of hebben we ineens geen respect meer voor de culturele en religieuze verschillen van de vluchtende medemens? Als Pauw & Witteman geen wijn op tafel zetten uit respect voor de andersgelovige dan moet proosten al helemaal uit den boze zijn.

Seksisme

Maar houdt het hiermee op? Is de discriminatie voor het goede doel nu voorbij? Neen.
Want:

“Rood, zwart, wit, geel/jong, oud, man of vrouw.”

Ja, wat mist hier? En dan bedoelen we niet de vernederende en stigmatiserende aanduiding van ‘rood’ voor communisten VARA-leden Indianen of ‘geel’ voor Chinezen, laat staan het al lang geleden door de policorpolitie verboden ‘zwart’ voor alles wat niet blank is, inclusief lichtgetinten.

Nee, het gaat natuurlijk om dat uiterst kwetsende ‘man of vrouw’. Man of(!) vrouw! Hallo! Hebben we soms voor niks nieuwe genderneutrale toiletten geplaatst op universiteiten en in andere safe spaces? Heeft Obama nou echt helemaal voor de kat z’n kut wetten uitgevaardigd om de andersgegenderde medemens te laten meetellen? Alsof er niet al voldoende genderneutrale al dan niet GLHBT’s in azc’s worden weggepest omdat ze genderneutrale GLHBT zijn!

Lekker dan, volgens de zingende BN’ers is ‘de wereld’ zekersteweten ‘van iedereen’ maar je moet wel gewoon cisgender zijn want anders hoor je er niet bij. En dat terwijl GroenLinks en D66 zo hun best hebben gedaan om dat stigmatiserende M/V uit het Nederlandse paspoort te krijgen. Allemaal Nederlanders, geen onderscheid naar geslacht, behalve als je vluchteling bent, dan ben je geen echte Nederlander maar een man of vrouw.

Ja, nee, zo wordt het apart opvangen van de genderneutrale transgender-Syriër vanzelf wel een dwingende COA-taak. Bedankt BN’ers!

Reactie Claudia de Breij

Natuurlijk hebben we ook nog even een reactie gevraagd aan de beschermheilige der vluchtelingen, de moeder Theresa van de verschoppelingen, die dappere hedendaagse Hannie Schaft van de vluchtelingenproblematiek, verzetsheldin na de oorlog, bruggenbouwer, krachtige vrouw en maakster van vele succesvolle avondvullende televisieprogramma’s Claudia de Breij:

“Hier kan niemand iets tegenin brengen. Een mooi doel en een perfect nummer. Want iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen.”

BAM! Spijker-kop-raak! Geen speld tussen te krijgen! ‘Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen’, dat is inderdaad exact wat de titel is van dit liedje, pop steekhoudender kun je als aankomend oudejaarscabaretier je verschillige betrokkenheid eigenlijk niet duiden (‘Waarom is sneeuw wit? ‘Nou, omdat het wit is’). Waren wij vluchteling (M/V) dan leerden wij meteen Nederlands, alleen al om naar die oudejaarsconference van Claudia de Breij te kunnen luisteren. Die filosoof. Denker.

Welkom

Nou vluchtelingen, van harte welkom in BN’erland Nederland. En nu op naar al die prachtige Gooise villa’s, Amsterdamse appartementjes en Hilversumse herenhuizen die al deze door en door betrokken BN’ers uiteraard voor jullie beschikbaar stellen, onder dat prachtige motto: Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen. Pik in die tuinen en lappen grond, is allemaal voor jullie. Zingen ze nu ook zelf.