Media & TV

Haags cafe Dudok noplatformt Steve Hofmeyr want ‘racistische statements in verleden’

30-05-2016 18:32

Een interview met de Zuid-Afrikaanse popmuzikant en filmster Steve Hofmeyr dat op 1 juni zou plaatsvinden in het bekende Haagse cafe Dudok gaat niet door nadat diverse Facebookers er bij cafe Dudok op hadden aangedrongen de Zuid-Afrikaan geen platform te geven. Dit omdat de blanke Hofmeyr in zijn eigen land bekend staat als racist en ‘apartheidsontkenner’ en kwam in het verleden meerdere malen in opspraak door racistische uitspraken en acties.

Volgens een verklaring van Cafe Dudok op Facebook was het “niet de bedoeling iemand te kwetsen door Hofmeyr uit te nodigen” maar was Dudok “niet op de hoogte van de controverse rondom hem”. Echter, na het inwinnen van de nodige informatie over Hofmeyr is besloten “dat Dudok niet de plek is om een dergelijk evenement te laten plaatsvinden”.

Een Facebook-activist laat in een openbare statusupdate weten verantwoordelijk te zijn voor aandringen op het no-platformen van Hofmeyr. Ook blijkt uit de opmerkingen van de activist dat dit kennelijk niet de eerste keer is dat Hofmeyer wordt ge-noplatformt want “vorig jaar in Amersfoort moest Hofmeyer ook op het laatste moment naar een andere locatie zoeken”.

Hofmeyer zou in cafe Dudok worden geïnterviewd door PVV-Kamerlid Martin Bosma. Bosma laat in een reactie weten dat “het gewoon doorgaat omdat er inmiddels een andere locatie is gevonden”.

Later zal worden bekendgemaakt welke locatie dit is.

 

Screen Shot 2016-05-30 at 17.51.46 hofmeyer hofmeyrdudok