Grote overwinning op racisme: NTR-Piet niet meer zwart

30-05-2016 09:53

De Nederlandse Martin Luther Kings, grote denkers die een hoge persoonlijke prijs betalen voor het nastreven van hun even doordachte als verheven idealen, hebben een belangrijke zege geboekt in het ontmantelen van racisme. In een artikel in NRC (link naar Volkskrant, NRCbetaalmuur wil geen bezoekers) zeggen Paul Römer en Carel Kuyl, NTR-Sinterklazen en verantwoordelijken voor het Sinterklaasjournaal, dat de onrijpe geesten der allerkleinsten niet meer via de beeldbuis zullen worden volgeblaft met anti-Moorse karikaturen.

Volgens hen was de oproep van de honderd BN-ers om Zwarte Piet af te schaffen dan ook een open deur. Rosa Parks heeft in een reactie laten weten voortaan met trots vóórin de pakjesboot plaats te nemen, Martin Luther King roemt de overwinning in een vlammende speech die opende met “I have a Stroopwafelpiet”, een variatie op zijn befaamde woorden, en Nelson Mandela stelde nu pas écht zeker te weten dat zijn verblijf op Robbeneiland niet tevergeefs is geweest.

Nu de strijd om de knecht van Sint Nicolaas is gestreden, zal de zwarte gemeenschap in Nederland zich vermoedelijk gaan richten op het aanpakken van andere problemen, zoals de grote uitkeringsafhankelijkheid, de vele gebroken gezinnen en de hogere criminaliteit onder zwarten het verkrijgen van herstelbetalingen voor de slavernij die niemand aan den lijve heeft meegemaakt maar desalniettemin genetisch is verankerd qua leed.

Grote verliezer in deze situatie zijn de honderd BN-ers: er is nu geen gratuite Goede Zaak meer waarvoor zij kunnen tekenen zonder daadwerkelijk hun nek ergens voor uit te steken. Een huilende Lieke van Lexmond liet optekenen: “We zijn al opgestaan tegen kanker, Zwarte Piet is nu stuk, er zijn gewoon geen andere goede Deugdingen meer waar je geen ruggengraat voor nodig hebt.” Sunny Bergman was te druk met voorbereidingen voor haar documentaire over moedervlekken bij blanken: bij hoe veel van zulke pigmentophopingen is er sprake van blackface? Geert Mak werd overvallen door onze vraag en begreep niet wat we bedoelden, wij kregen daarna een lieve verpleegster aan de lijn die zei dat mijnheer Mak sowieso alles tekent wat men hem voorlegt omdat hij nou eenmaal denkt dat hij een Moreel Kompas is. En soms Napoleon of Jezus, maar dat gaat de laatste tijd stukken beter.

Het gure mei-weer helpt ook al mee, qua Sinterklaasstemming: de wind waait door de bomen, laten wij de overwinning op het racisme vieren met een mok straffe glühwein.