Opinie

Bonusquote – Anja Meulenbelt: ‘Daders Keulen gewoon criminelen die tasjes wilden roven’

24-05-2016 10:40

 

“Tegenwoordig doen we graag alsof seksisme en geweld tegen vrouwen louter problemen zijn van moslimmannen. ‘Hier bij ons zijn mannen en vrouwen gelijk’, klinkt het dan. We negeren liever dat seksueel geweld ook in Nederland en België nog altijd op grote schaal voorkomt.

Het is nochtans simpel: de daders in Keulen waren mannen. Ondertussen is duidelijk dat het om criminelen ging die seksuele intimidatie gebruikten om vrouwen hun tasjes afhandig te maken. Maar toch ging de discussie voornamelijk over de vraag of de etnische achtergrond van de daders ertoe doet. Van mij mag dat, maar dan moeten we ook eens naar onze eigen achtergrond kijken. Welk onderdeel van onze cultuur zorgt ervoor dat zo veel mannen geloven dat een vrouw die met hen uitgaat of voor wie ze de deur openhouden loslopend wild is dat gepakt mag worden?

Sommige vrouwen, onder wie Ayaan Hirsi Ali, lijken te geloven dat moslima’s alleen vrij kunnen worden als ze zich niet alleen ontdoen van hun hoofddoek maar ook van hun geloof. Daar ben ik het niet mee eens. Feminisme en de islam kunnen wel degelijk samengaan. De beste manier om moslimvrouwen te helpen, is door tegen de toenemende islamofobie in onze samenleving in te gaan. Vandaag worden er op straat geregeld vrouwen aangevallen omdat ze door hun hoofddoek herkenbaar zijn als moslim. Laten we daar eens iets aan doen.”

 

In het links politiek correcte Vlaamse Knack een dubbelinterview met de Nederlandse Anja Meulenbelt (71) en de Vlaamse Yasmine Schillebeeckx (25), beiden ‘feminist’ (1.0 en 3.0). Met een glansrol voor Meulenbelt vanwege de hilarische quotes.