Volkskrant verslikt zich in racisme-beschuldiging en rectificeert

23-05-2016 22:23

Sinds Sylvana Simons aankondigde – nog geen vijf dagen geleden maar het voelt inmiddels als een eeuwigheid – een gooi te willen doen naar het hoogste ambt, dat van volksvertegenwoordiger, is opiniërend Nederland in rep en roer. Een tsunami van columns en  analyses brak door de dijken en het springtij is voorlopig nog niet gaan liggen. Maar het geraas van het woest woelende water werd maandag overstemd toen Volkskrant-columniste Harriet Duurvoort met een overdonderend kabaal de plank missloeg. TPO-columnist Jan Dijkgraaf eiste genoegdoening en krijgt die.

Update 15.30 – Dijkgraaf: ‘Wat een ongelooflijke schoften zijn het toch bij de Volkskrant’

Wat vindt Dijkgaaf van de rectificatie? Tegen TPO zegt hij: “Wat een ongelooflijke schoften zijn het toch bij de Volkskrant. Ik heb niet alleen het woord ‘klaagneger’ niet gebruikt. Ik heb me ook openlijk uitgesproken tégen de mensen achter de ‘Sylvana Simons Uitzwaaidag!’. Die noemde ik ‘racisten’ en ‘sneuneuzen’. Door dat niet in de ‘aanvulling’ te melden, laat hoofdredacteur Philippe Remarque doelbewust boven de markt hangen dat ik het met de initiatiefnemers van die Facebook-pagina eens ben. Terwijl dat dus aantoonbaar niet het geval is, zoals blijkt uit mijn ‘Briefje aan… Sylvana Simons’ op ThePostOnline van afgelopen weekend. Hij weet dat hij mij en mijn gezin hier mogelijk mee in de problemen brengt, maar zo rolt de hoofdredacteur van de grootste zelfbenoemde kwaliteitskrant.”

Gaat Dijkgraaf nog naar de Raad voor de Journalistiek? “Nee, dit is al afgang genoeg voor ze. Harriet Duurvoort ging na eerst wat boze tweets van haar kant ruiterlijk door het stof, dus sans rancune verder. En Remarque wees een rechtzetting aanvankelijk hooghartig van de hand. Wat ik wel niet dacht… Ik had toch zelf ook altijd over alles en iedereen een mening… Nou, het ging niet over een mening, het ging over feiten. En dat moest ie dus erkennen, ongetwijfeld nadat ie advies had ingewonnen bij juristen. Dus geen 1-0, maar 3-0 voor Dijkgraaf. Drie punten zijn drie punten.”

Update dinsdag 15.11 – De rectificatie

Zwart op wit.

rectificatie

Want dit…

…leidde tot dit…

…om te eindigen bij dit

Bij de Volkskrant zijn ze natuurlijk hun knopen gaan tellen. Het zal namelijk niet voor het eerst zijn dat de kop luidt: “Raad voor Journalistiek geeft Jan Dijkgraaf gelijk.”

Enfin

Jan Dijkgraaf – Aan Sylvana Simons: Briefje van Jan