Reportage

REPO: Lancering Multiscreen RTL-Modemeisjesprogramma ‘Katwalk’

15-05-2016 15:51

In het Wonderland van de Nederlandse modemeisjes is iedereen mooi, jong en bevriend met elkaar. Al eerder kwam ik tot de conclusie dat er een parallel Meisjesuniversum bestaat met een eigen Meisjesinternet, een wereld waarin mascara, celebrities en mode even serieuze als onuitputtelijke gespreksonderwerpen zijn. Het is flauw om al te badinerend te doen over de ondraaglijke lichtheid van hun bestaan, temeer daar de Meisjeswereld mij ergens ook mateloos boeit.

RTL deelt die fascinatie, zij het ongetwijfeld uit financieel en niet uit antropologisch-nieuwsgierig oogpunt: zij lanceerden zaterdag Katwalk, een ‘multiscreen concept’ over beauty, fashion en celebrities. Valerie Dekker en Lizzy van der Ligt presenteren het programma, wekelijks vijf minuten op RTL5 en op YouTube, want: multiscreen. Zaterdag was de persborrel om de lancering van het format luister bij te zetten, in de ruime, lichte en beslist hippe studio in het centrum van Amsterdam.

Beautygeheimen van onbekende BN-ers

Mijn immer tot aan zijn schoenveters stilistisch-correcte geliefde tracht mij enig modieus besef bij te brengen en mijn hoofdredacteur heeft een mild sadistische inslag én een akelig precies idee waar mijn comfort zone ophoudt, dus het was al snel een uitgemaakte zaak dat ik de afvaardiging van ThePostOnline zou worden.

Er was niet veel pers, had ik zo de indruk, bij binnenkomst liepen er vooral mensen rond die klein meubilair, kledingrekken, een prachtige Heilige Birmaan-kat en andere onduidelijkheden aan het verplaatsen waren. Lizzy trok nog even andere schoenen aan en Valerie praatte met de pr-man. Nog een selfie, en toen was het moment daar: de eerste uitzending van Katwalk op RTL5. Geen groot scherm of plechtig moment, de hipsters keken naar een TV-tje waarop in een minuut of 5 een bekende visagist en wat BN-ers werden bevraagd over hun beautygeheimen.

IMG_6087

Help, bronzing!

Ik kende niemand van de mensen in het filmpje behalve Quinty Trustfull, maargoed, in modemeisjesjaren ben ik natuurlijk 104. Fair enough. De bekende visagist wordt gelukkig met naam genoemd, het is Thijs Willekes. Thijs legt uit dat als huid, haar en wenkbrauwen goed zijn, het al bijna goed is. Ja, dat is al je hele hoofd toch zowat, Thijs, denk ik, maar men lijkt het een steekhoudende opmerking te vinden. “Je zit soms met bronzing, wat moet ik daarmee?” is een prangende vraag. Hij heeft een trucje voor bronzing, dat zal ik thuis nog eens opzoeken maar voor nu maak ik me vooral zorgen om het feit dat ik bijna veertig ben geworden zonder ooit met bronzing in mijn maag te hebben gezeten. Er gaat tegelijkertijd zowel een wereld voor me open als aan me voorbij. BN-er meisjes vertellen over hun beautytips. De Birmaanse kat zit ook in de video. Lizzy en Valerie gaan hun gezichten contouren. “Heel Insta staat ermee vol, met contouren”, zegt Lizzy. Ze doen het met plakband, zoals de winterschilder de randjes van de vensterbank afplakt. Ik heb pas door dat het een grap is als Thijs daarna lachend uitlegt hoe het wél moet.

Dan is het voorbij.

IMG_6090

“Dank voor kijken, het wordt steeds beter! Iedereen bedankt. Viel mee toch? Jetzt gehts los!” zeggen de meiden. De PR-man vraagt of ik Lizzy en Valerie wil spreken, hij heeft er een apart tafeltje voor opgezet in een rustig hoekje in de enorme studio. Dat wil ik wel. Lizzy van der Ligt is een bekende modeblogger met een enorme following op haar Instagram. Ze is heel knap, koel en in mijn (ongetwijfeld beperkte) optiek, eigenlijk heel gewoontjes gekleed voor een fashionista. Valerie Dekker is een girl next door-schoonheid met een professioneel-spontane attitude en draagt jeans en een felgekleurde sweater.

Polderglamour

“Lizzy weet er alles van, voor mij is het allemaal nieuw. Dat is een leuk contrast, zij kan mij echt dingen leren,” zegt Valerie. “Ik kreeg dit project aangeboden en dacht, hallo, beauty en fashion, jullie hebben de verkeerde!” Haar rol in de serie is die van een soort Alice in Wonderland: in een real life soap is haar leven van casting tot multiscreen-ster te volgen.

“Wij staan niet alleen voor glamour maar laten zien dat BN-ers ook gewoon mensen zijn. Polderglamour, dat relativeert. We hebben het samen ook onwijs leuk, soms worden we teruggefloten als we aan het werk zijn omdat we het te veel naar ons zin hebben,” zegt Lizzy.

Ja, okee, tot zo ver de vooraf uitgedachte rollen en PR-praatjes.

“Is er geen felle concurrentie onder de modebloggers?” probeer ik te stoken. Er lopen inmiddels diverse beeldige, supergestylde jongedames rond op de launch borrel, ik meende toch wat onoprechte luchtkussen en dodelijke blikken te hebben gezien maar misschien is dat omdat ik te veel Absolutely Fabulous heb gekeken. Darling sweetie darling. Maar nee hoor, alles pais en vree, Lizzy zegt dat ze met de meesten hartstikke goed bevriend is en dat ze elkaar het succes gunnen.

Multiscreen persvrijheid

Er is geen vuiltje aan de lucht in Meisjesland. Als ik de deur uitloop, terug de echte wereld in, tref ik de PR-man. Hij vraagt of ik het stuk van te voren wil opsturen, “dan halen we de stomme dingen eruit.” “Ah ja, ‘feitelijke onjuistheden’ bedoel je?” riposteer ik lafjes. Maar RTL Digital, dit is internet, vrije nieuwsvoorziening enzo, geen PR-verlengstuk. Zeg maar een soort multiscreen courant. Dus.

Onderweg naar de tram gaan mijn schoenen pijn doen en zie ik kattenharen op mijn panty. En zit ik enorm met bronzing, wat moet ik daarmee?

IMG_6092

 

Katwalk, dinsdag om 16:00 uur op YouTube, zaterdag om 17:30 uur bij RTL 5 en gemiste afleveringen via RTL XL.