Media & TV

Opnieuw laster op VARA-ledenwebsite: VARA verzint niet bestaand afkoopverhaal

03-05-2016 14:48

De beruchte haat- en lasterwebsite van de publieke omroep Joop.nl (VARA/NPO) heeft zich maandag (wederom) schuldig gemaakt aan een zeer ernstige vorm van laster. Ditmaal was Geenstijl.nl (wederom) het doelwit en gebruikte de VARA-ledenwebsite een glasharde leugen om Geenstijl.nl zoveel mogelijk in diskrediet te brengen. En dat terwijl de ware toedracht gewoon in een op de VARA-website ongevraagd gepubliceerde privé-email van Geenstijl-redacteur Bart Nijman staat.

Volgens de VARA-leden zou Geenstijl onlangs een ‘oplichter hebben afgekocht’ om de ‘GeenPeil-campagne te redden’. De oplichter in kwestie is Stefan Huijboom, die eerder voor Geenstijl enkele columns heeft geschreven maar waarvan later bleek dat hij als verslaggever onbetrouwbaar is.

Privé-email

De VARA-leden onderbouwen hun kwalijke beschuldiging door het publiceren van een email afkomstig van Geenstijl-redacteur Bart Nijman die gericht is aan Huijboom. Hierin legt Nijman aan Huijboom uit waarom hij geen gebruik meer wenst te maken van zijn diensten, maar dat hij nog wel de factuur voor zijn laatste gepubliceerde column zal betalen. Ook zegt Nijman toe dat de 550 euro die Geenstijl eerder betaalde om Huijboom te helpen uit Libanon te komen (waar hij volgens eigen zeggen werd vastgehouden) voor rekening van Geenstijl komt.

Verder laat Nijman in de email weten ‘geen ruchtbaarheid’ te willen geven aan de zaak omdat negatieve belangstelling slecht uitkomt gezien de werkzaamheden voor het GeenPeil-referendum waar Geenstijl op dat moment mee bezig is.

Schoolvoorbeeld keurig ondernemerschap

Een keurige email dus waarin een opdrachtgever op correcte wijze een einde maakt aan de samenwerking met een opdrachtnemer. Zoals het hoort krijgt de opdrachtnemer gewoon een afgesproken vergoeding voor alle werkzaamheden en wordt het extra bedrag van 550 euro, dat destijds was betaald voor een zaak waarvan de opdrachtgever op dat moment dacht dat het noodzakelijk was kwijtgescholden.

Over afkopen wordt nergens gerept en ook wordt nergens geld geboden om iemand te laten zwijgen. Alle genoemde bedragen in de email betreffen specifieke, eerder overeengekomen opdrachten of betalingen. Deze mail zelf is juist een schoolvoorbeeld van keurig en ethisch opdrachtgeverschap.

Voor de VARA-leden echter is het netjes betalen van arbeiders voor hun werkzaamheden kennelijk hetzelfde als ‘afkopen’ en is het feit dat Geenstijl zelf aangeeft weinig behoefte te voelen om ruchtbaarheid te geven aan voor hun mogelijk negatieve publiciteit, een goed en niet geheel onbegrijpelijk recht, kennelijk reden genoeg om een doofpotaffaire te vermoeden.

VARA-missie

Hoe het kan dat de socialistische ledenomroep VARA (kernwoorden VARA-missie: ‘Sociaal, rechtvaardigheid, progressief, solidair, gelijkwaardig’ ) via een door de Nederlandse Publieke Omroep gefinancierd online kanaal op basis van verzinsels, leugens en halve waarheden verspreide laster en haat kennelijk ook als onderdeel van de ‘verschillige’ VARA-ideologie ziet blijft een raadsel.

Maar TPO is duidelijk niet de enige die weinig begrijpt van de door deze VARA-website gebruikte vorm van laster. In de comments onder het betreffende artikel spreekt mening VARA-lid zijn verbazing uit over de wel erg hatelijke interpretatie van de uitgelekte email en wordt het keurig belonen van een arbeider door een groot bedrijf, ondanks de mogelijke reputatieschade voor dat bedrijf veroorzaakt door het gedrag van de arbeider, juist bejubeld. Ook wordt de hatelijke toon en het aanhoudende lasteren van Geenstijl stevig bekritiseert. Zoals één van de commenters opmerkt: ‘Ik dacht dat iemand een tweede kans gunnen juist links was?’

Kennelijk is het ‘progressief links’ van VARA-leden online net zo ‘rancuneus en haatdragend’ als het ‘rechts’ waartegen zij zich doorgaans menen te moeten verzetten. Met de missie van de VARA zelf heeft het inmiddels duidelijk niets meer te maken, of het moet juist heel ‘sociaal, rechtvaardig, progressief en solidair’ zijn om mensen van onethisch gedrag te beschuldigen op basis van verzinsels en bewijzen waaruit het tegenovergestelde blijkt.

 

 

Screen Shot 2016-05-03 at 14.23.56 Screen Shot 2016-05-03 at 14.23.51 Screen Shot 2016-05-03 at 14.23.38 Screen Shot 2016-05-03 at 14.23.28 Screen Shot 2016-05-03 at 14.23.08