Ebru Umar door Turkse politie van huis gehaald

23-04-2016 22:38

Columniste Ebru Umar is zaterdagavond door de Turkse politie meegenomen vanuit haar buitenverblijf in de Turkse badplaats Kusadasi. Dat bevestigt ze telefonisch aan ThePostOnline. “Mij is inmiddels duidelijk dat ik ben meegenomen vanwege enkele tweets over de Turkse president Erdogan. Kun je verder aan de redacteuren van Pauw die mij steeds bellen duidelijk maken dat ze hiermee kunnen stoppen? Ik sta hen niet te woord.”

Zowel VVD als CDA willen opheldering van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA). Umar liet in de nacht van zaterdag op zondag aan TPO weten dat ze na haar arrestatie is overgebracht naar een politiebureau en daarna een ziekenhuis. Daarna liet ze via SMS aan TPO weten dat ze vannacht wordt vastgehouden door de Turkse autoriteiten en dat ze haar mobiele telefoon moest afgeven.

Op Twitter schreef de columniste eerder op de avond:

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kijkt naar de zaak, aldus een woordvoerder tegenover TPO.

CDA-Kamerlid Raymond Knops wil zo snel mogelijk opheldering van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) over ‘de lange arm van Erdogan’.

Update 02.22 – Jonge VVD’ers: Turkse ambassadeur direct ontbieden

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders moet de ambassadeur van Turkije in Nederland per direct ontbieden. Dat stelt de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, in een reactie op het bericht dat de Nederlandse columnist Ebru Umar in Turkije is opgepakt.

JOVD-voorzitter Matthijs van de Burgwal:

 

“De Turkse Poetin president Erdogan pakt aan de lopende band verslaggevers op en lapt consequent de vrijheid van meningsuiting aan zijn laars. De Nederlandse regering moet nu laten zien voor welke belangrijke waarden ons land staat en de ambassadeur op het matje roepen.”

 

Update 00.33- ‘Ik word vannacht vastgehouden’

Ebru Umar laat aan TPO middels SMS weten dat ze vannacht wordt vastgehouden door de Turkse autoriteiten en dat ze haar mobiele telefoon moet afgeven.

Update 00.12 – Umar naar ziekenhuis

Ebru Umar wordt nu overgebracht naar een ziekenhuis, meldt ze aan TPO. Niet omdat ze gewond is. De Turkse autoriteiten willen vooral vastleggen dat ze niet gewond is.

Update 23.45 – Ebru Umar: Het gaat inderdaad over mijn tweets

TPO sprak zojuist Ebru Umar vanaf de binnenplaats van het politiebureau. “Mij is inmiddels duidelijk dat ik ben meegenomen vanwege enkele tweets over de Turkse president Erdogan. Kun je verder aan de redacteuren van Pauw die mij steeds bellen duidelijk maken dat ze hiermee kunnen stoppen? Ik sta hen niet te woord.”

Update 23.37 – VVD is furieus

VVD-Kamerlid Han ten Broeke vraagt aan Koenders:

“Wilt u de Kamer met vanwege deze zorgelijke ontwikkelingen en de dubieuze staat van dienst van Turkije m.b.t persvrijheid met spoed, onverwijld en per ommegaande laten weten wat de reden is voor de Turkse autoriteiten om mevrouw Umar aan te houden/ te arresteren en of het optreden van de Turkse autoriteiten verband houdt met kritische columns van mevrouw Umar?”

Update 23.23 – Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan TPO weten:

“De Nederlandse ambassade in Ankara is op de hoogte. We zijn er mee bezig.”

(Titelfoto: Richard van der Klaauw)