Media & TV

Oproep: stuur openlijke Facebook-haatzaaierij in die Facebook niet wil verwijderen

20-04-2016 16:48

 

Voorbeelden (screenshots) van richtlijnschendende pagina’s die Facebook niet wil verwijderen, eventueel inclusief link naar de pagina in kwestie, kunt u mailen naar: [email protected].

 

Facebook censureert satirische spotprenten. Facebook censureert satirische filmpjes. Facebook verwijdert historische foto’s met daarin afbeeldingen van hakenkruizen of Duitse soldaten. Facebook verwijdert complete groepen omdat ze over borstvoeding gaan. Facebook verwijdert foto’s van blote benen. Facebook verwijdert pagina’s van Arabische secularisten en atheïsten. Facebook blokkeert gebruiker 30 dagen lang omdat die gebruikers niets anders hebben gedaan dan nieuwsberichten plaatsen, die Facebook kennelijk niet bevallen…de voorbeelden van willekeurige censuur door Facebook zijn inmiddels legio. De lijst met, overduidelijk ten onrechte, gecensureerde Facebook-content zou vrijwel oneindig zijn.

Maar sinds het censureren van satirische anti-Erdogan-filmpjes door Facebook weten we dat het Facebook is te doen om ‘haatzaaiende’ content. Content die mensen ‘kan kwetsen’, die ‘racistisch’ is of omdat er sprake is van ‘hatespeech’. Want, zo zegt Facebook, ‘we willen graag een veilige ruimte creëeren voor iedereen‘.

Een mooi streven natuurlijk. Maar dat betekent wel dat Facebook-censors kundig genoeg moeten zijn om ook een objectieve beslissing te kunnen maken over de scheidslijn tussen dat wat satirisch is bedoeld en dat wat oprecht haatzaaiend is. En tussen dat wat binnen de vrijheid van mening valt en dat wat duidelijk als haatzaaiend of kwetsend is bedoeld.

Geen objectieve beslissingen

En daar gaat het dus mis bij Facebook. Ernstig mis. Heel ernstig mis. Want in tegenstelling tot wat Facebook beweert lijkt er helemaal nooit sprake te zijn van ‘goed getrainde teams die objectieve beslissingen maken’ nadat iemand een melding heeft gedaan. Hoe anders is te verklaren dat satirische Erdogan-filmpjes en spotprenten na melding van gekwetste Facebookers worden verwijderd maar onderstaande voorbeelden nog steeds online staan, ook na het herhaaldelijk melden van de statusupdates en pagina’s in kwestie?

Hoe kan het bijvoorbeeld dat satire wordt gezien als ‘haatdragend’, terwijl het openlijk beschuldigen van willekeurige Facebook-gebruikers van ‘racisme’ (een beschuldiging die overigens strafbaar is onder Nederlandse wet) en het openlijk publiceren van namen, gegevens, foto’s (niet zelden foto’s waarop meerdere mensen zijn te zien, mensen die er niets mee hebben te maken) met als enige doel het oproepen tot geweld en het spelen voor eigen rechter, zoals ze zelf ook openlijk toegegeven, door Facebook wordt goedgekeurd? Je hoeft toch niet zo heel erg te zijn getraind om in te zien dat openlijk oproepen tot eigenrichting, tegen personen waarvan niet eens vaststaat dat ze ergens schuldig aan zijn, een schending is van de richtlijnen?

Oproep: stuur uw voorbeelden in

Om iedereen te laten zien hoe hypocriet, volstrekt willekeurig en tegengesteld aan hun eigen beleid Facebook te werk gaat, willen we zoveel mogelijk voorbeelden verzamelen van pagina’s, groepen, statusupdate’s of comments die volgens de eigen richtlijnen van Facebook niet meer online zouden moeten staan maar er naar herhaaldelijk melding van maken er nog steeds zijn.

Als we voldoende voorbeelden hebben zullen we, uiteraard, aan Facebook om uitleg vragen (al vermoeden we dat er geen uitleg zal komen) en we zullen proberen dit zo breed mogelijk te verspreiden. Zodat iedereen straks weet welke onrechtvaardige en oneerlijke censuurmethodes Facebook toepast en iedereen straks begrijpt dat je op Facebook zomaar slachtoffer kunt worden van terreur (want dat is het schandpalen van mensen alleen omdat een mening uiten) zonder dat Facebook daar iets tegen doet. Ondanks hun belofte van een ‘safe space’ die ‘voor iedereen prettig is’.

Voorbeelden (screenshots), eventueel inclusief link naar de pagina in kwestie, kunt u mailen naar: [email protected].

Bij voldoende inzendingen maken we er zo snel mogelijk een overzichtsartikel (of meerdere artikelen) van.

Succes!

 

Onze voorbeelden:

In ons voorbeeld gebruiken we een openbare groep die zegt ‘racisten’ aan de schandpaal te nagelen. We hebben inmiddels meerdere malen hiervan melding gemaakt bij Facebook. Maar Facebook doet helemaal niets. Zou er te weinig Erdogan worden gekwetst voor Facebook?:

 

gerap2gerap1rap3

 

Toch zijn de overtredingen van deze openbare groep niet bepaald mild. Mensen worden met naam en toenaam, soms inclusief link naar hun Facebook-profiel en niet zelden inclusief foto’s van ‘innocent bystanders’, online geplaatst met de beschuldiging ‘racist’. En dat terwijl die mensen vaak weinig anders hebben gedaan dan een mening geven in een comment. Hieronder slechts enkele voorbeelden, op de Facebook-groep in kwestie staan inmiddels honderden slachtoffers (wij hebben zelf de namen zwart gemaakt en de balkjes geplaatst): 

 

vb8 vb6 vb5 vb4 vb1 vb2

 

Hee, kijk, wie we daar hebben! Balkje niet nodig hoor:

 

vb9 vb3

 

De beheerders van de site doen geen moeite hun motieven te verbergen: ze komen er eerlijk voor uit dat het ze is te doen om eigen rechter te spelen. Want het strafrecht doet, in hun ogen, onvoldoende tegen ‘racisme’. Elke zichzelf respecterende ‘goed getrainde’ Facebook-censor zou na het lezen van deze misdaadverklaring toch moeten ingrijpen?:

 

bewijsvaneigenrechterspelen

 

De lijst met openbare haatzaai-schandpaalsites, waartegen Facebook kennelijk niets doet, is oneindig:

 

Screen Shot 2016-04-20 at 15.54.39

 

Dit was maar één voorbeeldje van een schandpaalpagina die openbaar op Facebook haatzaait en andersdenkenden terroriseert, maar waar Facebook in hun doorgaans zo kwetsgvoelige safe space-beleid helemaal niets tegen doet.

We zien jullie voorbeelden van dit onvoorstelbare, duistere en hypocriete Facebook-censuurbeleid graag tegemoet!