Opinie

Facebook geeft censuur toe: ‘De inhoud van het filmpje is haatdragend’

19-04-2016 12:13

Update: ook aan Powned heeft Facebook inmiddels toegegeven het filmpje te hebben gecensureerd.

 

Beste Tineke,

Ik begrijp dat Facebook vandaag ook het filmpje met daarin het tegen Erdogan gerichte gedicht van Annabel Nanninga van de Powned-pagina heeft verwijderd.

Een wijs besluit, Powned is immers een grote publieke omroep. Niets komt de vrijheid van meningsuiting meer ten goede dan het censureren van publieke omroepen en bekende media.

Het betreffende filmpje is echter al duizenden keren gedeeld, via duizenden pagina’s en accounts. Hoe meer Facebook dit filmpje blijft censureren, hoe vaker mensen het filmpje opnieuw zullen uploaden en verspreiden.

Ik vroeg me dan ook af of je een reactie wilt geven op de vraag: gaat Facebook nu actief aan de slag al deze duizenden gedeelde filmpjes te verwijderen en worden al deze duizenden gebruikers gewaarschuwd of geblokkeerd?

Zo ja, dan de vraag: zegt de term ‘heksenjacht’ je iets?
Nee zeker he?

Vriendelijke groet,

Bert Brussen
(Door Facebook opnieuw gecensureerd) hoofdredacteur ThePostOnline.nl

 

 

Beste Bert,

Dank voor je bericht.

We proberen de juiste balans te vinden tussen enerzijds het creëren van een plek waar mensen hun mening kunnen geven en anderzijds het scheppen van een veilige omgeving voor iedereen in onze diverse en internationale community van meer dan 1.6 miljard mensen.

Hoewel we een open debat op Facebook verwelkomen, moedigen we ook respectvol gedrag aan. Onze communityrichtlijnen beschrijven wat wel en wat niet is toegestaan. Iedereen kan content aan ons rapporteren wanneer er sprake zou kunnen zijn van het schenden van onze richtlijnen. Onze teams beoordelen deze rapporten snel en verwijderen content als er sprake is van een schending.

Wat betreft je vraag: wanneer content aan ons wordt gerapporteerd, onderzoeken we of het in strijd is met onze richtlijnen en wanneer dit zo is, halen we het offline. Haatdragende uitspraken zijn bijvoorbeeld niet toegestaan op Facebook.

Die richtlijnen vind je hier: https://www.facebook.com/communitystandards

Hartelijke groeten,
Tineke

 

 

Beste Tineke,
Bedankt voor je te verwachten standaard antwoord.

Ik was mij reeds bewust van de richtlijnen van Facebook en het handelen hiernaar, dankje. Het probleem is nou juist dat Facebook daar niet normaal naar handelt. In de richtlijnen staat namelijk dat satire is toegestaan. Toch worden steeds maar weer de Erdogan-satire-plaatjes en films verwijderd omdat dit ‘haatdragend’ zou zijn.

De vraag is nou juist hoe satire precies haatdragend kan zijn en waarom Facebook zich kennelijk niet aan de eigen richtlijnen houdt door satire uit te zonderen van de toch al zo extreem strenge regels.

P.S.
Nu ik je toch spreek, kun je ook mijn andere korte briefje even beantwoorden?
Ik ben namelijk enorm benieuwd hoe Facebook gaat uitleggen dat satirische filmpjes die ‘haatdragend’ zijn moeten worden verwijderd terwijl de dagelijkse tsunami aan écht haatdragende en niet-satirische content ongemoeid wordt gelaten, ook al wordt dit gewoon allemaal aan Facebook gerapporteerd.

P.P.S.
Kun je ook nog even uitleggen hoe het blokkeren van cartoonist Ruben Oppenheimer iets te maken heeft met ‘communicatie’?

P.P.P.S.
Gaan jullie nu stelselmatig álle satirische Erdogan-filmpjes verwijderen? Zo ja, moeten jullie dan niet een paar honderdduizend extra censors aannemen? Want ze gaan hard nu he, die Erdogan-filmpjes. Nu bekend is dat Facebook zo gretig censureert, pardon ‘optreedt tegen haatdragende uitspraken’, wil iedereen wel even met eigen ogen zien hoe lang zo’n filmpje blijft staan.

P.P.P.P.S. (nu echt de laatste!)
Betekent het feit dat het filmpje op de pagina van TPO nog altijd niet is teruggeplaatst, en het feit dat het Erdogan-filmpje nu ook bij Powned is verwijderd, dat Facebook in wezen toegeeft satire te censureren? Zo ja, geef even een seintje. De kop van het nieuwsartikel zal dan worden:

Facebook geeft censuur toe: ‘De inhoud was haatdragend’.

Of weet je, laat maar, ik verwacht niet veel meer dan weer een standaard mailtje. Ik doe het alvast zelf wel even. Bij dezen!