Opinie

Bonusquote: Marcel Möring legt uit waarom Abou Jahjah eng is

19-04-2016 11:23

“Ik heb trouwens niet eens gezegd dat ik opstap als Abou JahJah komt. Ik doe niet aan dreiging. Ik heb mijn uitgever gevraagd waarom deze agitator een contract heeft gekregen. Dat is alles. Ik sluit niet uit dat ik vertrek als hij het soort teksten publiceert waarvan wij hem kennen, maar dat is voorlopig niet aan de orde. Misschien schrijft hij een sprookje waarin islamitische, christelijke en Joodse kabouters gezellig samenleven in een grote paddestoel. Dan zou ik zomaar kunnen blijven.

Maar, zoals gezegd: daar kennen wij hem niet van.
Waarvan wel?

Bijvoorbeeld van een uitspraak die hij in 2009 op Facebook deed: ‘ I have onlu [sic] one phrase to all the Zionist invaders in Palestine: La valise ou le cerceuil. ’ De koffer of de doodskist, dus.

Of bijvoorbeeld die andere intelligente bijdrage aan het debat waarin hij in een tweet de Antwerpse burgemeester Bart De Wever een ‘zionistenpijper’ noemt. Waarom? Omdat De Wever na aanslagen op Joodse doelen extra bewaking wilde voor de Antwerpse Joden.

Of die gelegenheid waarbij hij in Trouw invoering van de sharia bepleitte.

Of de beschrijving in zijn boek Tussen twee werelden van de gevoelens die hij en de zijnen hadden na de aanslagen op de Twin Towers, een ‘sweet revenge feeling’. Verder uitgewerkt in de gedachte dat elf september eigenlijk de schuld was van de VS en Israël.

En misschien ook zijn analyse van de oudejaarsterreur in Keulen, die volgens hem niets te maken heeft met cultuur, want in de Arabische wereld zal zoiets nooit gebeuren: ‘Een man die een vrouw lastigvalt in Libanon of Syrië, zal het meteen aan de stok krijgen met andere mannen. De sociale controle is groot, en mannen zullen altijd de vrouw verdedigen.’ Dus de verkrachtingen op het Tahrirplein werden blijkbaar gepleegd door westerlingen.

En ten slotte zijn kijk op de Holocaust, een visie die hij deelt met revisionisten als Roger Garaudy en aanverwanten.”

 

Schrijver Marcel Möring laat zijn boeken uitgeven door uitgeverij De Bezige Bij. Daar willen ze de islamitische sharialiefhebber Abou JahJah gaan uitgeven, waar Möring, onder anderen, op z’n zachtst gezegd niet blij mee is. U leest hier waarom niet.

Wel grappig zo’n tweet waarin Jahjah de burgemeester van Antwerpen een ‘zionistenpijper’ noemt. Zou dat het ‘aanscherpen van het debat’ zijn waardoor NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch Abou Jahjah zo’n aanwinst voor het publieke debat vindt?