Media & TV

Ruben Oppenheimer, multislachtoffer van Facebook-censuur, is er helemaal klaar mee

18-04-2016 13:01

Screen Shot 2016-04-18 at 12.27.02

 

 

Maandag werd TPO slachtoffer van de gevreesde Facebook-censuur. Een filmpje met daarin een hekeldicht aan het adres van Erdogan werd door Facebook, zonder opgaaf van redenen, verwijderd van de TPO-Facebookpagina terwijl de hoofdredacteur van TPO voor 30 dagen werd geband (notabene van zijn eigen persoonlijke account). Maar TPO was gewaarschuwd: cartoonist Ruben Oppenheimer werd vorige week ook al geconfronteerd met censuur die rechtstreeks uit Ankara lijkt te komen. Een spotprent van zijn hand, waarop Erdogan is te zien terwijl hij een Twittervogeltje van achteren neemt, werd verwijderd. Ook werd een spotprent van het satirische TIJM Magazine (dat Oppenheimer via Facebook had gedeeld) verwijderd.

Ophef was het gevolg. En dankzij die ophef haalde Facebook snel bakzeil: uren later werden de cartoons weer teruggeplaatst en ontving Oppenheimer een, onpersoonlijk, mailtje waarin excuses werden aangeboden.

Maar maandag blijkt dat Facebook helemaal niets heeft geleerd van hun censuurfalen: dezelfde spotprent van TIJM Magazine die destijds door Facebook werd verwijderd en later weer werd teruggeplaatst, is maandag op hetzelfde moment dat ook het filmpje van TPO werd verwijderd wéér gecensureerd.

Telefonisch laat Oppenheimer aan TPO weten er wel helemaal klaar mee te zijn: “Ik heb destijds geprobeerd te communiceren met Tineke Meijerman, een communicatiemedewerker van Facebook Nederland. Uiteindelijk kreeg ik een reactie waarin, wederom, sorry werd gezegd maar kwamen er geen antwoorden op mijn vragen. Meijerman heeft me vervolgens geblokkeerd(!)”.

Een communicatiemedewerker van Facebook die cartoonisten blokkeert omdat ze teveel vragen stellen. En vervolgens censureert datzelfde Facebook doodleuk wéér de spotprenten die ze eerder met excuses zelf hebben teruggeplaatst. Iets met een ezel en zich aan dezelfde steen stoten.

Ook TPO heeft inmiddels contact gezocht met Meijerman en om opheldering gevraagd, maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten van een communicatiemedewerker lijkt communiceren geen onderdeel van haar dagelijks werk te zijn. TPO wacht nog altijd op antwoord, en vooral excuses, voor het censureren van, notabene in actuele context geplaatste, satire gericht aan het adres van president Erdogan. Bovendien wil TPO erg graag weten waarom een satirisch Erdogan-gedicht op de TPO-Facebook-pagina een ‘schending van richtlijnen’ is maar op andere, grotere, Facebook-pagina’s kennelijk niet.

Oppenheimer is er inmiddels wel klaar mee. Vorige week zat hij nog zo’n beetje in alle televisie- en radioprogramma’s, waarin hij terecht al voorspelde dat Facebook gewoon zal doorgaan met hun censuur, maar deze keer zal de cartoonist niet in programma’s verchijnen.

“Ik ga niet weer bij Pauw zitten. Ik wil eigenlijk sowieso nooit bij Pauw zitten. Ik ga nu eerst maar eens tijd aan mijn vrienden besteden, want die herkenden mij bijna niet meer. Vorige week was het hectisch en explodeerde het allemaal, waardoor ik mijn vrienden heb verwaarloosd”, aldus Oppenheimer.