Achtergrond

Terugkijken. Johan Derksen vs. Farid Azarkan: te veel Marokkanen maken amateurvoetbal kapot

13-04-2016 09:53

De rel: voetbalanalist Johan Derksen sprak ongemakkelijke waarheden over Marokkanen in het (amateur-)voetbal. Dat mag natuurlijk niet, zomaar feiten melden over teams die overwegend Marokkaans zijn. Dus moest Derksen zich komen verantwoorden bij de NPO, in het programma Pauw, waar hij subsidiespons en DENK-Marokkanenmagneet Farid Azarkan tegenover zich trof.

Die reageerde zoals het een braaf multicultuur juichaapje betaamt: DERKSEN = WILDERS en verder schreeuwde hij alleen maar door Derksen heen en was er natuurlijk het dreigen met een gang naar de rechter. U kunt het duel, met thuisfluiter Pauw als arbiter, hier terugzien.

Stukje eigen ervaring uit het Amsterdam Oost van de jaren ’80: sportverenigingen waar veel Marokkanen lid van worden lopen inderdaad leeg wat betreft witte kinderen. Dit om redenen die Derksen schetst, maar ook omdat sportverenigingen drijven op ouderparticipatie. Bardiensten, fluiten, uitwedstrijden rijden. Marokkaanse ouders waren in geen velden of wegen te bekennen. De sjieke witte voetbalclubs hadden derhalve een wachtlijst, de rest verkleurde en had een negatief imago.