Media & TV

Facebook zegt sorry voor censureren Erdogan-spotprenten

13-04-2016 12:56

Update: Facebook zegt SORRY en plaatst alles weer netjes terug.

Facebook heeft zonder opgaaf van reden twee spotprenten van de Turkse president Erdogan gecensureerd. Het gaat om een cartoon van cartoonist Ruben Oppenheimer en een cartoon van het satirische online magazine TIJM Magazine, meldt NU.nl. De cartoons zijn hieronder te zien.

Opmerkelijk is dat de afbeeldingen op geen enkele wijze tegen de, extreem puriteinse, richtlijnen van Facebook lijken in te gaan. Er wordt geen naakt vertoond, niet opgeroepen tot geweld, er wordt niemand bedreigd. Sterker nog, Facebook zegt in de eigen richtlijnen dat er ‘uitzonderingen worden gemaakt voor satire’.

NU.nl heeft Facebook om opheldering gevraagd maar Facebook wil, zoals gebruikelijk, niet reageren en zegt niet te kunnen ingaan op individuele gevallen.

Ruben Oppenheimer laat aan NU.nl weten verbijsterd te zijn: “Facebook heeft nog nooit een cartoon van me verwijderd. Ook een cartoon uit 2014, waarin een naakte Vladimir Poetin op een naakte Mark Rutte zit onder het Olympische motto ‘citius, altius, fortius’ (sneller, hoger, sterker) bleef gewoon op Facebook staan. Het is in elk geval een zeer vermakelijk unicum en ik vermoed dat Facebook de afbeelding onder politieke druk heeft verwijderd. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat er vanuit Ankara een telefoontje naar Facebook is gegaan. Andere grote websites, waaronder YouTube en Twitter, zijn in het verleden geblokkeerd door de Turkse overheid nadat Erdogan door gebruikers in een kwaad daglicht werd gesteld. Facebook heeft daar geen zin in”. aldus Oppenheimer tegen NU.nl.

Gyurka Jansen, de maker van de prent op TIJM Magazine die werd verwijderd laat weten: “Het ironische is natuurlijk dat we speciaal voor Facebook de foto al zelf gecensureerd hadden. Toch heeft men blijkbaar besloten dat het te seksueel was. Wat het bijbehorende artikel van mijn collega’s alleen maar extra kracht bij zet: Erdogan blijkt juist -niet- seksueel aangetrokken te zijn tot geiten, stellen wij. Facebook is natuurlijk notoir met verwijderen van allerhande content, maar het blijkt maar weer dat ze ook totaal geen ‘feeling’ hebben met wat er internationaal speelt. Dat de context hier extra belangrijk is, is voor hun moderatie niet van waarde.”

 

Screen Shot 2016-04-13 at 12.51.14

 

De ongecensureerde versie van TIJM Magazine (deze verscheen niet op Facebook):
Screen Shot 2016-04-13 at 12.52.14

 

TIJM Magazine maakte een versie special voor Facebook, maar ook die werd gecensureerd:

 

Screen Shot 2016-04-13 at 12.53.15