Opinie

Bonusquote: ‘Een reeks Europese steden zal over 10 jaar overwegend moslim zijn’

06-04-2016 10:32

“Als Egypte kantelt… En Nigeria is over enkele jaren het vierde meest bevolkte land ter wereld, dus het gaat nog wel een tijdje duren voor ze [moslims die bereid zijn zelfmoordaanslagen te plegen] op zijn, vrees ik. En ook degenen die híér radicaliseren zijn nog lang niet op. Bij de vluchtelingen mag je er ook verwachten: dat zijn helaas niet allemaal hoogopgeleide Syriërs, maar vaker analfabeten uit Afghanistan

Eén van de interessantste analyses is die van de Nederlandse socioloog Ruud Koopmans. Hij bestudeerde de landen die het snelst rechten hebben gegeven aan vreemdelingen: Zweden, België en Nederland. Die vergeleek hij met landen met een veel tragere en moeilijkere toekenning van die rechten: Duitsland,Oostenrijk en Zwitserland. Als je dan kijkt naar de mate van integratie: hoe doen ze het op school, hoeveel zitten er in de gevangenis, hoeveel werken er, dan zijn de drie slechtste landen toch Zweden, België en Nederland, en scoren Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland merkelijk beter. De verklaring is dat we ze in een bijstandscultuur hebben geduwd.

Wat ik vrees, is dat de begripvollen en de sympathisanten [binnen de moslimgemeenschap] geen kleine groep vormen. Niet dat die ooit zelf iets zullen doen, daar moet je toch iets psychopathisch voor hebben

k denk niet dat je het je kunt permitteren om één teruggekeerde Syriëstrijder vrij te laten rondlopen. Ik zou niet weten hoe je die moet omkeren.

Met Joden hebben we ook zo geleefd, en met Chinezen. Maar moslims zijn veel massaler aanwezig, zeker in de grootsteden. Ze maken 6 à 7 procent van de bevolking uit, en bij de 25- tot 35-jarigen is het 10 procent. In het gemeenschapsonderwijs volgt 1 op de 5 islamonderricht, in Brussel zelfs 1 op de 2. Een hele reeks Europese steden zal over tien jaar overwegend moslim zijn. De vraag is of dat met een fundamentalistische of een seculariserende islam zal zijn. Of ze, met andere woorden, de evolutie van de katholieke gemeenschap zullen volgen.

Het asielrecht zoals we dat nu kennen is toch wat geconcipieerd voor de homoseksuele Russische pianist die het regime van Stalin wou ontvluchten en indertijd op Zaventem landde. Dat is niet langer het geval. De échte asielzoekers vandaag opvangen zal al zo’n belasting op de samenleving vormen dat er voor andere migratie niet veel plaats meer is. En zonder strenge grenscontroles, waar nogal wat progressieve mensen tegen zijn, kun je onmogelijk de echte asielzoeker onderscheiden van de sjoemelaar.

Van de 25- tot 35-jarigen in België is 84 procent aan het werk, bij de moslims, vluchtelingen en anderen, is dat 43 procent.

Zolang links niet beseft dat grenzen en gemeenschapsafbakening belangrijk zijn, zal het aan de zijlijn blijven staan. En zullen diegenen die de gemeenschap willen afsluiten op basis van etnische criteria, het veld voor zich alleen blijven hebben.”

 

In het Vlaamse blad HUMO zijn ze nogal eens policor. Maar soms overstijgt het realisme van de geïnterviewden de roze policorbril van de journalisten. Zoals in dit geval: twee bejaarde sociologen (!) die zomaar hele ware dingen zeggen, tussen hun standaard ‘het is de schuld van werkloosheid en armoede’ gebabbel door.

Aangename leestip, die zomaar eens een aanwijzing zou kunnen zijn dat er echt wat aan het veranderen is in de dichtgetikte policor-linkse wereld van fopwetenschappen en wegkijkende ‘fatsoenlijken’ met een bakfiets.