Media & TV

Rechter houdt vol: ‘Arabieren zijn fervent kontenbonkers’ mag gezegd worden

09-03-2016 14:58

Een 37-jarige man is woensdag door het gerechtshof in Amsterdam vrijgesproken van het beledigen van moslims. Het Openbaar Ministerie had een boete van 500 euro geëist. De rechtbank had de verdachte in 2013 ook al vrijgesproken.

‘En ze neuken kleine jongetjes’

Robert de J. kwam in 2010 aan het woord in de VPRO-documentaire Wilders the movie over PVV-leider Wilders. De documentairemakers onderzochten daarin de drijfveren van Wilders en zijn aanhang. De man zei onder meer in de documentaire:

 

“Geert is groter dan Mohammed, de kleuterneuker. En Geert is groter dan Allah, de halvemaandemon. En, zoals iedereen weet zijn Arabieren fervent kontenbonkers. En ze neuken kleine jongetjes, dat is normaal in hun cultuur.”

 

Het hof oordeelde woensdag dat de 37-jarige man moslims heeft bedoeld toen hij over Arabieren sprak. Ook zegt het hof dat de uitlatingen die de man deed zonder meer als beledigend aan te merken zijn wegens het geloof van moslims. Maar, zo stelt het hof, is bij de beoordeling van belang dat de uitlatingen zijn gedaan in het kader van het maatschappelijk debat. De verdachte deed zijn uitspraken namelijk tijdens een interview voorafgaand aan een anti-islamdemonstratie in Berlijn.

Kwetsen, choqueren of verontrusten

Verder geeft het hof aan dat iemand in een politieke context zaken van (in zijn ogen) algemeen belang aan de orde moet kunnen stellen, ook als zijn uitlatingen kunnen kwetsen, choqueren of verontrusten. Het gaat volgens het hof in deze zaak niet om onderbouwde stellingen over moslims in het algemeen in onsmakelijke bewoordignen, maar het maatschappelijke debat kenmerkt zich wel vaker door dat soort taalgebruik.

Het hof stelt verder:

 

“Mogelijk wordt de verdachte door zijn uitlatingen door velen als een niet serieus te nemen gesprekspartner beschouwd, maar zijn uitlatingen zijn niet zodanig kwetsend dat deze moeten worden beschouwd als aanzettend tot haat, geweld, discriminatie of onverdraagzaamheid.”

 

Lees ook

Thomas Hogeling – Laat lomp rechts lekker schreeuwen